Tıp dünyası, evrensel bir anti-grip aşısının geliştirilmesinin önünü açan
buluş için "
Gripte milat" dedi
Grip virüsü her yıl mutasyon geliştirdiği için virologlar her
sezon yeni bir grip aşısı üretmek zorunda kalıyorlardı.
Böylece bir önceki yıl üretilen aşılar işe yaramaz hale gelirken her yıl yeni aşıların piyasaya sürülmesi ve tekrar tekrar aşı olmak gerekiyordu. Bu dünyanın griple savaşını zorlaştırdığında büyük grip salgınlarından korkuluyordu. Şimdi yeni bulunan antikor sayesinde bütün bu zorlukların aşılması bekleniyor. Bir kez aşı olmak yeterli olabilecek ve her yıl yeni aşı peşinde koşulmasına gerek kalmayacak. Bu gribin ölümcül sonuçlar doğuracağı kronik hastalar için büyük önem taşıyor. Türk bilimadamları bu yeni gelişmeyi 'bir milad' diye yorumluyorlar.
Laboratuvar çalışmaları uygulamaya başlandığında tıp gribe karşı savaşı kazanmış olacak.
TEK AŞI İLE BİTECEK
Prof. Dr.
Salih Türkoğlu (
Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı): Uluslararası bilim camiasının gripte çözüm olmasını istediği şey, artık her yıl tekrar aşı üretmemek, tek bir uluslararası aşı ile işi çözmek. Tıpkı,
Hepatit-B'de, kızamıkta, çiçekte olduğu gibi... Geçen ay sonunda saygın bilim dergisi Science'da yayımlanan bir çalışma bu konuda bir umut ışığının doğmasına sebep oldu. Bu gerçekten de grip için belki bir milat. Bu aşamada, elde edilecek madde ancak kişilere virüs bulaştığında hastalık oluşmaması için kullanılabilecek.
SAMANLIKTA İĞNE GİBİ...
Doç. Dr. Kenan Keskin (
Memorial Şişli Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon
Hastalıkları Uzmanı): Grip virüsleriyle başa çıkamamamızın en önemli sebebi antijenlerin değişmeleridir. Bu yıl yeni virüslere göre aşı üretilmesi gerekiyordu. Bu yılki aşılar bir sonraki yıl kullanılamıyordu, o aşı önümüzdeki yıl koruyucu olamıyordu. Değişmeyen bir proteini bulursak ona karşı üreteceğimiz aşının daha fazla koruyucu olacağı biliniyordu. Samanlıkta
iğne arar gibi A
tipi grip virüslerine etkili olabilecek bir antikor var mı diye araştırmışlar ve bulmuşlar. Bu antikordan yola çıkarak bu antikoru vücutta yaptıracak aşıyı da üretebiliriz. Biz bu aşıyı üretirsek her yıl yeniden aşı yapma veya olma zorunluluğumuz kalmaz. Tekrar tekrar yeni aşı hazırlanması gerekmeyecek. 5 yılda bu sonuca ulaşacağını temenni ediyoruz.
GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Dr.
Önder Yiğit (
Bahçelievler Medicana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı): 36 grip virüsünün 30'unu nötralize edecek antikor bulmuş olmaları çok önemli bir buluş. Ancak sürekli mutasyona uğrayıp değişen grip virüsünün şu anda henüz bir aşı ile engellenmesi ve gribin ortadan kalkması henüz mümkün değil. Bu nedenle bu çalışmanın zaten yazıda da belirtildiği gibi geliştirilmesi gerekiyor. Bu yıl yine değişen şuşa göre aşı yapılması gerekecek.