Mayo Clinic'te yer alan habere göre, etkisiz olan
soğuk algınlığı tedavilerinin sayısının çok fazla olduğunu söyleyen uzmanlar, bunlardan en önemlilerini şöyle sıraladılar:
-
Antibiyotikler: Bakterileri yok eden antibiyotikler,
soğuk algınlığı virüslerine karşı işe yaramıyor. Soğuk algınlığında doktorunuzdan antibiyotik istemeyin ya da elinizde varsa kullanmayın. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ciddi problemlere yol açabilir, antibiyotiklere dirençli bakterilerin gelişimine neden olabilir.
- Küçük çocuklarda reçetesiz satılan soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları: Çocuklarda soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları ciddi ve hatta hayatı tehdit eden yan etkilere yol açabiliyor. FDA (
Amerikan Gıda ve
İlaç Dairesi) 2 yaşın altında bu ilaçların kullanmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu nedenle birçok şirket bu ürünlerin
küçük çocuklar için olan üretimini durdurdu.
- Çinko: Çinkonun soğuk algınlığıyla savaşma ününün hem eksileri, hem de artıları var. En yüksek kalitedeki rastgele deneyler çinkonun faydalı olmadığını gösterirken pozitif sonuçların olduğu çalışmalarda çinkonun soğuk algınlığı belirtilerinin görüldüğü ilk 24 saat içinde alınması halinde etkili olduğunu açıklıyor. Yiyeceklerle alınan çinko kötü tat ve bulantı gibi yan etkileri azaltıyor.
Muhtemelen zararı olmayan tedaviler
C vitamini: Araştırmacılar, C vitaminin soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olmadığını belirttiler. Ancak grip belirtilerinin başlangıcından önce C vitamini kullanmak hastalığın süresini kısaltıyor. Özellikle C vitamini kış aylarında okul gibi toplu ortamda bulunan çocuklar için fayda sağlayabiliyor.
Ekinezya: Bazı çalışmalar ekinezyanın faydası olmadığını gösteriyor. Diğerlerine göre ise, hastalığın
erken aşamasında içildiğinde ekinezya belirtilerinin süresinde ve şiddetinde önemli bir azalma sağlıyor.