İstanbul Yeşilyurt Hasan Çalık
Devlet Hastanesi Göz
Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Abuzer Gündüz, alerji ayları olan bahar ve yaz başlangıcında göz sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Bu dönemlerin
çiçek ve
ağaç polenlerinin çıktığı zamanlar olduğunu, gözde ise bahar nezlesi rahatsızlığının oluşabildiğini belirten Gündüz şunları söyledi:
"
Bahar nezlesi, alerjinin tam hastalıklı şeklidir. Bu rahatsızlık hafife alınıyor. Oysa çok önemli ve mutlaka
tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Genellikle 4-5 yaşlarında başlıyor ve 20 yaşına hatta daha sonraki yaşlara kadar sürüyor...
"Hastalığın, ilaç, damla ve pomat ve merhemlerle tedavisi var. Bu hastalığa yakalananların mutlaka doktor kontrolünde tedavi olması büyük önem taşıyor."
Körlüğe kadar gidebilir
Opr.Dr. Gündüz, bahar nezlesinin gözde
tatlı bir kaşıntıya neden olduğunu, hastalar için asıl büyük tehlikenin bu noktada odaklandığını da ifade etti.
Başta çocuklar olmak üzere, büyüklerin dahi tatlı bir kaşıntı olduğu için gözlerini sürekli kaşıyarak büyük riske girdiklerini dile getiren Gündüz şöyle devam etti:
"Hastalar, hastalığa bağlı olarak elleri ile gözlerini ovuyor veya kaşıyor. Oysa ellerle gözleri ovmak, körlüğe kadar gidebilecek ciddi bir durum. Gözlerin kaşınması (ben kendimi kör ediyorum) anlamı taşıyor...
"Gözlerin ovulmasına bağlı olarak, göz üzerindeki
kornea tabakası şekil değişikliğine uğruyor. Bunun sonucunda (Keratokonus) hastalığı oluşuyor. Bu hastalığın şu anda dünyada tek tedavisi kornea naklidir."