Dünya Göz Hastanesi'nin 250
Euro'ya yaptığı
lazerle göz
ameliyatını yeni açılan Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi 200 Euro'ya indirdi. Yeditepe'nin patronu
Dalan, "Bıçak
fiyatına yapıyorum. Halk yararlansın" dedi.
İHTİYAÇ YOKKEN AMELİYAT
Uzmanlar bundan endişeli PROF. DOĞAN: Hastalar ihtiyaç yokken bile bu fiyata ameliyata giriyor. Rekabet dursun. PROF. TAMÇELİK: Bu fiyata kaliteli malzemeyle ameliyat yapılmaz.
'Gözde damping kör eder' korkusu
Her alanda birbiriyle
yarış halindeki göz
hastaneleri, ameliyat fiyatlarını 200 Euro'ya kadar düşürdü.
Türkiye, Avrupa'nın en
ucuza göz ameliyatı yapılan ülkesi haline geldi. Ancak SABAH'ın konuştuğu uzmanlar endişeli: Bu fiyata ameliyat kör eder.
Türkiye'nin en büyük göz
hastaneleri arasındaki kıran kırana
rekabet ameliyat fiyatlarını yarı yarıya düşürdü. Avrupa'nın en düşük fiyatlı göz ameliyatlarının Türkiye'de yapılması "gözde savaşın" başlamasına yol açtı. Yeditepe ve Dünya Göz Hastaneleri yatırımdan fiyata kadar birbirleriyle yarışırken diğer göz hastaneleri de bu fiyatla yapılan ameliyatların hastaların gözüne zarar vereceği için eleştirilerde bulunuyor. Gözde rekabeti başlatan Yeditepe Üniversitesi ve Göz Hastanesi'nin sahibi
Bedrettin Dalan ile Dünya Göz Hastaneleri'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu SABAH'a konuştu.
* Gözde lazer ameliyatlarında fiyatları yarı yarıya rekabet için mi çektiniz?
Bedrettin Dalan: Kimse bizimle rekabet edemez. Bir hastane (Dünya Göz Hastanesi) lazer ameliyatlarını 250 Euro'ya yapıyordu ben de 'aşağı çekin' dedim. Bıçak fiyatına 200 Euro'ya ameliyat yapıyoruz. Faiz ödemiyorum, kira ödemiyorum,
halk yararlansın.
Eray Kapıcıoğlu: Biz kimseyle rekabet etmeyiz. Herkesin aldığı malzemeyi biz çok ameliyat yaptığımız için yarı fiyatına alıyoruz. Fiyatı bu kadar çekebiliriz. İnanır mısınız ayda 2 bin ameliyat yapıyorduk 5 bine çıktı. Halk yararlansın istedik.
* Bıçak değiştirmediğiniz bu nedenle ucuzameliyat yapılabildiği söyleniyor doğru mu?
B.D. Bakın göz çizmekle tırnak kesmenin arasında bir fark yok. Bunun
tedaviyle bir ilgisi yok. Biz zaten lazer aletini başka bir yere koyduk. Ticari olan gözleri 1-2 numarayı da çizmiyoruz. Biz
bıçak fiyatına bu ameliyatları yapıyoruz. Ama en gelişmiş aletler bizde, herkese en iyi kalite bıçağı kullanıyoruz.
'BİZİM RAKİBİMİZ YOK'
E.K. Bıçak değiştirilmediğini iddia edenler halt etmiş. Türkiye'ye lazerle bıçak değiştirmeyi biz öğrettik. Biz hastaların ellerine bıçakları veririz ve
kontrol etmelerini isteriz. Bakın Dünya Göz o kadar büyük ki başkaları 10 ameliyat yaparken biz bin ameliyat yapıyoruz bu yüzden başkasının 100 dolara aldığı malzemeyi 50 dolara alıyoruz. Bundan halk kârlı çıkıyor.
* Dünya Göz ile Yeditepe Göz Hastanesi birbirlerinin rakibi mi?
B.D. Yeditepe Göz Hastanesi'ni 20 milyon dolarlık yatırımla kurdum. Dünyada daha iyisi yok. Dünya Göz Hastanesi ticari bir kuruluştur biz kendimize
rakip olarak seçmeyiz.
E.K. Bizim rakibimiz yok. Yeditepe Göz Hastanesi bir semt polikliniğidir, biz dünya ile yarışıyoruz.120'ye yakın doktor kadromuz var 10 kişilik doktor kadrosuyla yarışmayız. Ben yalnızca Etiler'deki hastaneme 45 milyon dolar yatırım yaptım, bu yıl açıyorum.
* En iyi göz hastanesi hangisi?
B.D. Dünyada daha iyi bir göz hastanesi varsa anahtarımı veririm. Ben bu iddiamı açık açık söyledim, almaya gelen olmadı.
E.K. Ne Bedrettin Bey anahtarını verir ne de doktoru Murat Öncel diplomasını verir. Zaten hastalar bizi seçiyor. Canınız kola içmek isterse ne içersiniz yeni çıkmış x bir markayı mı yoksa Coca Cola'yı mı? Biz de Coca Cola'yız.
* Türkiye'nin bu kadar büyük göz yatırımlarına ihtiyacı var mı?
B.D. Türkiye'de 70 milyon insan var bu 140 milyon göz eder ki bu kadar göz herkese yeter. Ama ben burayı bir hayal için kurdum. Çılgınlık yaptım, hesabım kitabım yoktur.
E.K. Bu yıl sonunda 100 bin metrekarelik kapalı alanda
hizmet vermeye başlayacağız. Her ile Dünya Göz gibi yatırımlar yapılsın, insanlar işini doğru yaparlarsa ekmek yerler
'Onların ucuza bozduğu gözü biz tedavi ediyoruz'
'Ucuza emanet etmem'
* Dr. Ali Ofluoğlu (
Alman Göz Hastanesi Sahibi ve Medikal Direktörü)
Tek hastaya kullanılması gereken malzeme 6-7 hastaya kullanılıyor. Ben hasta olsam gözümü bu kadar ucuza emanet etmem.
'Bu rekabet artık durmalı'
* Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan (
Kartal Devlet Hastanesi Göz Klinik Şefi)
Bu kadar düşük fiyata kaliteli malzemeyle ameliyat yapılması çok zor. Hastalar bu fiyatlar nedeniyle ameliyata koşuyorlar. Günlük işlerini yapamayacağı zaman
katarakt ameliyatı olması gereken biri, sırf fiyat ucuz diye hemen ameliyat masasına koşuyor. Tam gören hastaya bile ameliyat yapılıyor bu merkezlerde. Bu rekabetin artık durması lazım.
'Malzeme tek kerelik değil'
* Meri
Bahar (
Acıbadem Hastaneleri Genel Müdürü)
Bu hastanelerin kullandığı tıbbi malzemeler tek kullanımlık olamıyor. Ben göz ameliyatı olsam piyasa ortalamalarına bakarım.
'Ucuz diye ameliyat olan var'
* Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik (Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı)
Fiyatların bu düzeye indirilmesi sağlıkta reklam yapılması anlamına gelir. Bu da yasaktır. Oftalmoloji Derneği olarak 4-5 merciye başvurduk bu olayın durdurulmasını istedik. Ama idari ceza veriliyor, bununla bitiyor. Sanki çarşıdan mal alıyorsun gibi, 'bunun fiyatını bu kadar düşürdüm bana gelin' tarzında reklam kampanyaları doğru değil.
Katarakt ameliyatının fiyatı düşünce henüz ihtiyacı olmayanlar bile ameliyat olmak istiyor. Bu fiyata kaliteli malzemeyle ameliyat yapılmaz.
Lazerle göz ameliyatı nerede kaça yapılıyor?
Hindistan: 400
Dolar
Almanya: 4 bin Euro
Amerika: 4-6 bin Dolar
İngiltere: 2 bin Sterlin
SABAH