Londra'daki City Üniversitesi'nin yaptığı ve bugün yayımlanan araştırmada, dünyada ilk sırada yer alan 10 tarımsal
gıda şirketi, 10 dağıtım şirketi, 3 fast-food şirketi ile 2
restoran zincirine sahip şirketin incelendiği belirtildi.
Araştırma, bu 25 şirketten sadece 4'ünün ''Kraft, PepsiCo, (
Burger King, Hippopotamus, Tarte Julie, Upper Crust gibi restoranları bünyesinde barındıran) Compass restoran zinciri ve (KFC ile Pizza Hut'ı bünyesinde barındıran) Yum restoran zinciri'' ürünlerinde yağ oranını azaltmak için önlem aldığı, 5'inin (Kraft, PepsiCo, Unilever, ConAgra ve Ahold
süpermarket zinciri)
şeker oranını azaltmak için çaba gösterdiği ve 10 şirketin de (Kraft, Cadbury, Schweppes, Nestle,
PepsiCo, ConAgra,
Carrefour süpermarket zinciri, Ahold, Carrefour ve Compass) tuzun azaltılması konusunda harekete geçtiklerini ortaya koydu.
Araştırmada, 2 şirketin (Kraft ve McDonald's) porsiyonlarının miktarında değişime gittikleri ve 8 şirketin de vücuda zararlı yağ oranlarını azaltmak için önlemler aldıkları ortaya çıktı. Araştırmada, sadece Kraft şirketinin bu 5 önlemin tümünü yerine getirdiği belirtilirken, McDonald's'ın ise porsiyonlarında değişime gitmek dışında önlem almadığı kaydedildi.
Araştırmanın amacının, bu şirketlerin, Dünya
Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2004'te ilan ettiği prensipleri hayata geçirip geçirmediğini incelemek olduğu belirtildi. Araştırmayı yapan uzmanlar, ''sonuçların kaygı verici olduğunu, birçok şirketin, ürünlerinin sağlık üzerine etkisine en ufak bir önem vermediklerini'' ifade etti.
Şirketlerin yıllık raporlarını, hesaplarını, internet sitelerini, araştırma, reklam, etiketleme ve pazarlama politikalarını araştıran uzmanlar, ''sık sık tüketicinin yanında olduğunu söyleyen süpermarketlerin en fazla düş kırıklığına sebep olan
sektör olduğunu'' ve ''en
küçük şirketin cirosunun bile DSÖ'nün yıllık toplam bütçesinin 5 katına denk geldiğini ve bu durumda kaynak yetersizliğini bir mazeret olarak ileri süremeyeceklerini'' kaydettiler.