Dilovası'nda 7 ineğin ölmesi beldede
şarbon paniğine neden olmuştu. Bunun üzerine
Kocaeli İl
Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı
ekipler bölgeyi
karantinaya alarak çalışmalara başladı. Hayvan sahibinin ellerinde
deri şarbon
hastalığı belirtilerinin görülmesi ve iki çocuğunun hastaneye kaldırılması üzerine beldede şarbon paniği yaşandı.
Dilovası Beldesi Turgut
Özal Mahallesi'nde ikamet eden Mahmut Bakaçhan (61) isimli vatandaşın beslediği 17 inekten 7'si şarbon yüzünden ölürken, ahırdaki
hayvanlardan da biri daha ölmek üzere.
İneklerin sahibi Bakaçhan, ölmek üzere olan iki ineğini keserek bir kısmını ailesiyle birlikte yedi, geriye kalanını da komşularına 10 YTL'den sattı. Bir süre sonra hasta ineğin etine temas eden Mehmet Bakaçhan'ın ellerinde, mantara benzer şişkinlikler görülürken, Bakaçhan'ın oğulları Seyfettin (27) ve Fahrettin Bakaçhan (23) da fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nin karantina bölümünde
tedavi altına alınan Bakaçhan kardeşlere, kimsenin yaklaştırılmadığı öğrenildi.
Bakaçhan'ın torunu Hacer Bakaçhan isimli 3 yaşındaki kız çocuğunda da şarbon belirtileri görüldü. Henüz konuşmayı bile bilmeyen Hacer bebek, maddi imkansızlıklar yüzünden hastaneye bile götürülmediği için hastalığı gün geçtikçe kötüleşiyor.
HASTA İNEKLERİN ETİNDEN YİYEN MAHALLE SAKİNLERİ PANİĞE KAPILDI
Bu arada, kesilen hasta ineklerin etlerinden yiyen mahalle sakinleri arasında tedirginlik yaşanıyor.
Gebze İlçe
Tarım Müdürlüğü ekipleri, hastalığın şarbon olabileceği ihtimali üzerine Bakaçhan'ın ve mahalledeki ineklerin tümünü aşıladı.
Komşularının hayvan kestiğini ve etini sattığını duyduktan sonra
ucuz olduğu için kendilerinin de satın aldıklarını belirten Bakaçhan'ın y
akın komşularından Murat
Öztürk, "Annem aldığımız etten
kavurma yaparak bize verdi, biz de yedik. Hayvanların hasta olduğunu basından öğrendik. Komşumuzun hasta hayvanları kestikten sonra bize satmasına çok şaşırdık. Ailece hastalığa yakalanacağız diye korkuyoruz." dedi.
Bakaçhan'ın diğer komşularından
Ömer Erdoğan ise, "Biz de farkında olmadan etten yedik; ancak bugüne kadar bir sorun yaşamadık. Hastaneye gidip muayene oldum.
Hastalık olmadığını söylediler." diye konuştu.
Mahallelerinde satılan ineğin etinden yiyen vatandaşlar, olayın basında yer almasından sonra hastanelere ve sağlık ocaklarına akın etti. Bölgede 5 kişinin daha şarbon hastalığına yakalaması bölgedeki tedirginliği had safhaya çıkardı. Vatandaşlar yetkililerin duruma el koymasını istiyor.
MAHALLE MUHTARI ACİL YARDIM İSTEDİ
Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Kerim Öztürk, başta Kocaeli İl
Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve Gebze İlçe Tarım Müdürlüğü olmak üzer
e devlet yetkililerinin umursamazlığından yakınarak, "Bu mahallede 3 bin 500 insan yaşıyor. Bunun 250 kişisi bu hastalıklı etten yemiş. Bugün itibariyle bilinen 7 kişi hasta, bilinmeyen kaç kişi daha var bilmiyoruz. Yetkililerden bize sahip çıkmasını istiyoruz." diye feryat etti.
Mahalle insanının fakir olduğunu; kendi imkanlarıyla hastaneye gitme şansları olmadığını vurgulayan Öztürk, "Buranın en kısa zamanda karantinaya alınması lazım. Bu konuda yetkili mercilere müracaatlarımız oldu; ancak Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nden sadece 2 kişi gönderildi. Onlar da şikayeti olanların isimlerini yazıp gönderdiler. Gebze İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gittik. Bizimle ilgilenmedikleri gibi, bizi özel veterinere yönendirdiler. Kendilerinden buralarının dezenfekte edilmesini isretik, aşı istedik, ancak bize aşı ve dezenfektan olmadığını, özel veterinerlerden temin edebileceğimizi söylediler. Üç gün aradıktan sonra Urfa'dan özel bir veterinerden bu ilaçları temin edebildik. Kendi imkanlarımızla aşı yaptık ve dezenfekte ettik. Ne kadar doğru yaptık bilemiyoruz. Hasta hayvanların 2 tanesi ormanda öldü. Bu orman mahallenin yanı başında. Her an çocuklarımız, hayvanlarımız buralara gidip hastalanabilir." diye konuştu.
GEBZE ZİRAAT ODASI ACİL MÜDAHALE EKİBİ GÖNDERİYOR
Dilovası Turgut Özal Mahallesi'nde yaşanan olağanüstü durumdan ve denetim yetersizliğinden ötürü Gebze
Ziraat Odası konuyla ilgilenerek özel bir acil müdahele ekibi hazırladı.
Gebze Ziraat Odası Başkanı
Ersan Çınar, veteriner hekim, doktorlar, ziraat mühendisleri ve oda yöneticilerinden oluşan bir heyetle sabah mahallede incelemede bulunacaklarını ifade ederek, "Bölgede ciddi bir salgın tehlikesi var.
Salgın hastalık endişesi yaşanan mahallede daha fazla yayılmaması için elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bir ekip kurduk. Yarın sabah (çarşamba) erkenden bölgeye giderek aşı ve dezenfekte çalışmalarını başlatacağız. Ayrıca hasta insanların da muayenesini sağlayarak hasta insanların sağlık kuruluşlarına sevkinde
yardımcı olacağız." diye konuştu.
CİHAN