Tüketiciler Birliği'nin
TÜBİTAK'a yaptırdığı araştırma sonuçlarında 'gazozda
alkol' çıkması ve kolalı içeceklerin
bağımlılık yaptığı iddiası madensuyu
tüketimini artırdı.
Madensuyu tüketimi, 1999 yılında kişi başına 2.5 litre iken bu rakam 2006 yılında ikiye katlanarak 5 litreye çıktı.
Tüketiciler Birliği'nin TÜBİTAK araştırmasından yola çıkarak gazlı içeceklerde "alkol var" iddiasını ortaya atması üzerine bir süre sessiz kalan üreticiler daha sonra yaptıkları açıklamalarda tabiatta bir çok üründe alkol bulunduğuna işaret ederek kendilerini savunmuşlardı. Prof. Dr. Hayrettin
Karaman ise, yenilip içilmesi
haram kılınan nesnenin azınında çoğununda haram olduğunu söylemişti. "Gazozda alkol var" yönündeki açıklamalar bakkallarda satışları etkilerken gözler maden suyu üreticilerine çevrildi.
Konuyla ilgili olarak konuşan Madensuyu Üreticileri Derneği (Masuder) Başkan Yardımcısı Niyazi Ercan, "Ülkemizde mineralli
su tüketimi 1999 yılında kişi başına 2,5 litre iken 2006 yılında bu rakam kişi başına ikiye katlanarak 5 litreye ulaşmıştır.
Sağlıklı yaşamı çok önemseyen ve katkısız ürünleri
tercih etmeye başlayan insanımız artık bilinçlenmektedir. İnsanlarımızın bilinçlenmeside her hangi bir katkı taşımayan ve tabiattan
doğal olarak elde edilen, içinde bir çok mineral bulunan madensuyu üreticilerine yaramıştır."dedi.
Aynı zamanda
Beypazarı Doğal Mineralli Su İşletmesi'nin sahibi olan Niyazi Ercan, kamuoyunda madensuyu yada
soda olarak dile getirilen doğal kaynak suyunun "mineralli su" olarak söylenmesini daha uygun olduğunu dile getirdi. Madensuyu tüketiminin artmasını insanların bilinçlenmesine bağlayan Ercan, son olarak gazozlu içeceklerde alkol var iddialarının da tüketicinin madensuyuna yönelmesine yol açtığını dile getirdi.
Ercan, "Ülkemizde mineralli su tüketimi 1999 yılında kişi başı 2,5 litre iken 2006 yılında bu rakam kişi başı 5 litreyi geçti. İnsanlarımız artık bilinçleniyor. Mineralli suların sadece yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için içilmesi gerektiği anlayışı artık yıkılıyor. Hedefimiz mineralli su tüketimini halkımızın tüm hayatına yayarak gelişmiş ülkelerdeki kişi başına tüketim seviyesine çıkarmaktır." dedi.
Bir
şişe süt ile bir şişe maden suyunda aynı oranda mineral bulunduğuna dikkat çeken Ercan, "Bir şişe sütteki mineral miktarı bir şişe mineralli su miktarına eşittir. Kişi günlük su tüketiminin büyük bir kısmını mineralli sulardan karşılarsa vücuduna yararlı elementleride
direk karşılamış olur" şeklinde konuştu. Ercan "Mineralli sular yeryüzüne artezyenle çıkartılıp doğal olarak hiçbir katkı maddesi katılmadan tüketicilere sunuluyor.
Bilim adamları diğer gazlı içeceklerin faydalarından bahsetmezken doğal mineralli suların faydalarını bilimsel olarak açıklıyor. Bizimde sloganımız "sağlık için günde iki şişe doğal mineralli su için" şeklindedir diye konuştu.
Madensuyunun yararları hakkında bilgi veren Ercan daha sonra basın mensuplarına Beypazarı Madensuyu üretimi hakkında bilgi vermek için tesislerini gezdirdi.