Evlerde kullanılan elektrikli ve
elektronik bütün eşyalar elekromanyetik bir alan oluşturuyor.
Özellikle cep
telefonu kullanımı konusunda dikkat gerekli çünkü
bedava dakikaları bitirmek için yapılan konuşmalar, cep telefonunu
baz istasyonlarından
tehlikeli bir nesneye dönüştürüyor.
Elektromanyetik dalga yayan cihazlar ve
iletişim ürünleri, son yıllarda insan hayatında daha fazla yer almaya başladı. Özellikle GSM şirketleri arasında yaşanan
rekabet, sektörün çok hızlı büyümesine neden oldu. Daha kaliteli iletişim için kurulan baz istasyonları ise insan ve çevre sağlığı açısından tartışılıyor.
Şirketler son aylarda rekabet için bedava dakikalara yoğunlaştı. Ancak, Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme,
Araştırma ve Eğitim Derneği Temkoder, GSM şebekeleri ve cep telefonları konusunda ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti: Bedava dakikalar, baz istasyonlarından daha tehlikeli.
Temkoder gerekçesini de açıklıyor: Baz istasyonlarının bir yönetmeliği var ve tüm baz istasyonları birer güvenlik sertifikasına sahip. Bedava dakikalarda ise
kontrol yok.
Temkoder, elektrik ve
bilişim ürünleriyle de ilgili başka önemli uyarlar da yapıyor: Saç kurutma makineleri insan sağlığı açısından çok tehlikeli. Dizüstü bilgisayarlar mutlaka
masa üstünde kullanılmalı.
Temkoder Başkanı Mehmet Bayramoğlu, günlük hayatta hızla yaygınlaşan elektrikli-elektronik cihazlar ile GSM ürünlerinin kullanılmasında insan ve çevre sağlığı açısından dikkatli olunmasını istiyor.
"Baz istasyonları değil, bedava dakikalar daha tehlikeli." diyen Bayramoğlu, GSM operatörlerinin abonelere konuşmak için sunduğu bedava dakikaların gereksiz kullanımının insan sağlığı açısından baz istasyonlarından daha tehlikeli olduğunu anlatıyor.
Baz istasyonları için bir düzen-leme-kontrol sistemi bulunduğunu söyleyen Bayramoğlu, sağlıklı bir iletişim için insanların daha bilinçli hareket etmesinin gerekliliğini vurguluyor:
"Telefonu
abur cubur kullanmaktan vazgeçeceğiz, tarifemizdeki bedava dakikaları tüketmiş olmak için konuşmayacağız. Uzun süreli konuşmalarımız olacaksa mutlaka telefonun kendisini vücudumuzdan uzaklaştıracağız, kablolu
kulaklık kullanarak veya hoparlörünü açarak kullanacağız.
Okullarda verdiğimiz seminerlerde çocuklara şunu öğretiyoruz: Telefon bir sohbet aracı değil
haberleşme aracıdır. Telefonu haberleşme maksatlı kullanırsak hem amacına yönelik kullanılmış olacak hem de sağlığımızı riske atmış olmayacağız."
Kamuoyunda baz istasyonlarına karşın duyulan endişe ve tepkilere de değiniyor Bayramoğlu: "Tabii ki baz istasyonunun yaydığı
elektromanyetik alan şiddeti daha fazladır. Ancak hiç kimse baz istasyonunun antenlerini kulağına dayamıyor.
Baz istasyonunun etrafında bir güvenlik mesafesi var ve bu güvenlik mesafesi içinde
yaşam olmaması gerekiyor. Bunun bir yönetmeliği var, tüm baz istasyonları birer güvenlik sertifikasına sahip.
Öncelikle bilinçli bir cep telefonunu kullanmak istiyorsak etrafındaki baz istasyonunun varlığını ve olması gerektiğini kabul edecek ve bunun güvenlik sertifikasını vatandaş olarak kontrol edeceğiz.
Herkes,
Güvenlik sertifikasındaki güvenlik mesafesinin içinde olup olmadığını kontrol edecek. Şüpheleniyorsa şikayet edebilir,
ölçüm yaptırabilir veya yapılmış ölçüm raporlarını isteyebilir. İstisnasız tüm baz istasyonlarının ölçümleri yapılmaktadır."
Cep telefonu daha zararlı
Bayramoğlu cep telefonlarıyla ilgili önemli bir ayrıntıya da vurgu yaptı: "Cep telefonlarıyla 24 saat beraberiz. Kullanımına dikkat etmezsek zarar bakımından baz istasyonundan daha önde gelir. Eğer uyurken
yastık altında tutuyorsak, uzun uzun kulaklıksız kullanıyorsak tehlike çanları çalar. Nasıl ki aldığımız gıdaları ölçülü ve sağlıklı olanları tüketmeye çalışıyorsak cep telefonunun kullanımında da ölçülü olmalıyız."