Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Necip Aytuğ, toplumda sık rastlanan hastalıklardan biri olan reflünün, vücudun diğer bölgelerinde kendini gösteren pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabileceğini söyledi. Aytuğ, yaşam tarzı değişikliğinin tedaviyi kolaylaştırabileceğini belirtti.
Açken ya da tokken mide asidi ve sindirimle ilgili olarak diğer mide sıvılarının yemek borusuna ve boğaza doğru geri gelmesinin reflüye işaret ettiğini anlatan Aytuğ, “Kişide haftada en az bir kez göğüs kemiği arkasında yanma hissi ( kalp yangısı) veya ağzında ekşi-acı su tadı olması durumunda reflü hastalığından söz edilebilir. Göğüs kemiği arkasında yanma hissi veya ağızda ekşi bir tat olması, reflü hastalığında en sık görülen temel yakınmalardır. Bu iki şikayetten bir veya ikisinin aynı kişide bulunması o kişinin reflüsü olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.
Reflü hastalığının yemek borusu dışındaki organları ilgilendiren yakınma ve hastalıklara da yol açtığını kaydeden Aytuğ, “Kalp dışı göğüs ağrısı, ses de kalınlaşma, ses kalitesinde bozulma, yutma güçlüğü, astım, boğaz seviyesinde yumru hissetme, sinüzit, farenjit, larenjit, diş çürükleri, müzmin öksürük reflünün yol açtığı hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir kısım pnömoniler (zatürre), akciğer dokusunda nedbe dokusu artışı, bazı gırtlak kanserleri vakaları reflü hastalığı ile ilişkilendirilmektedir.” ifadelerini kullandı.
CİHAN