Ailelerin güvenlik kaygısı cep
telefonunu
ilköğretime kadar soktu. Uzmanlar, MEB genelgesiyle
yasak olmasına rağmen velilerin izniyle ilköğretimde cep telefonu kullanmaya başlayan çocukların
tehlike altında olduğunu söyledi.
İKİ KAT DAHA ZARARLI
Cep telefonu kullanan ilköğretim çağındaki çocuklarda dikkatsizlik, uykusuzluk, stres, geç algılama gibi rahatsızlıkların oluşabileceğini ifade eden
Akdeniz Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özen,
gelişim çağında oldukları için çocuklardaki
beyin ve
kulak yapısının da yetişkinlere oranla en az iki kat etkili olduğunu kaydetti. Kemik ve beyin yapısının 20 yaşına kadar gelişimini sürdürdüğünü vurgulayan Doç. Dr. Özen, "Bu süreden önce bilinçsiz telefon kullanımı, buna bağlı beyin tümörlerini de arttırabilir" dedi.
Cep telefonları üzerinde
teknik ölçümlerle araştırma yapan ve on yılı aşkın bu alanda yürüttüğü araştırmalarla tanınan Özen, 16 yaşın altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları yönünde çok sayıda araştırmanın olduğuna dikkat çekerek, "
İlkokul çağındaki çocukların kullanmaması gerekir. Buna karşın 10 ve 8 yaş kritiktir. 10 yaş altı için günlük 10 dakika kullanıma güvenlik kaygısı durumunda izin verilebilir" dedi.
GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Psikiyatr Dr. Armağan Samancı ise ilköğretim çağında cep telefonu kullanımının gelişime olumsuz etki edebileceğini söyledi. Fiziksel gelişim gibi kişisel gelişimde çevreye bağlı olduğunu kaydeden Samancı, "Bireyin karakter gelişimini çevresi etkiler.
Çevre d
erken burada kast edilen insan etkisidir. Bir çocuğun gelişimi için insanlarla olan ilişkisi çok önemlidir. Telefon gibi
iletişim araçları insanlarla birebir karşılıklı iletişim kurmayı engellediği için çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Yerinde kullanıldığı önemlidir" diye konuştu.
Okulda yasak
Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanarak 2007 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan "Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği"ne göre, öğrencilerin okulda cep telefonuyla iletişim kurmaları da yasak. Buna göre yasağa uymayan öğrenciler "
kınama" cezasına çarptırılabiliyor. Öte yandan "Bilişim araçları ile
yönetici, öğretmen, eğitici
personel, memur, diğer görevliler ve ziyaretçiler ile öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunmak" eylemini gerçekleştirilenlere ise "okuldan kısa süreli uzaklaştırılma" cezası verileceği belirtiliyor.
Reklamlar denetlenmeli
Telefon kullanımıyla ilgili özendirici yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Şükrü Özen, "Bu bir
oyuncak değildir.
Çocuklara bunu dayatmak yerine uyarmak bilinçlendirmek gerekir. Aileler, okul yönetimleri ve öğretmenler bu konuda bilinçlendirme yapmalı. Yasal düzenlemelerle özellikle bazı operatörlerin yaptığı gibi cep telefonu ve operatör reklamlarında çocukların oynatılması yasaklanmalı" dedi.
Dil gelişimini yavaşlatıyor
Psikolog
Aynur Sayım, cep telefonu için belli bir yaş düzeyini beklemek gerektiğini ifade ederek, cep telefonu kullanımının erken yaşta başlamasının çocukların çevresindeki iletişimi engelleyeceğini dile getiriyor. Sayım, teknolojinin önemli yanlarının da olduğunu ifade ederek, "Burada dikkat edilmesi gereken doğru kullanım. Aile içi çatışmalara neden olabilir. Çocuk
ailesiyle olmak yerine mesajlaşmayı
tercih edebilir. Cep telefonu erken yaşta kullanıldığı takdirde dil gelişimini yavaşlatır" dedi.