Tek
tedavi yönteminin cerrahi olduğu bu tür anomalilerde, zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekiyor.
Anadolu Sağlık Merkezi
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.
Nadir Tosyalı, kasık
bölgesi anomalileri pek dile getirilemeyen bir bölgede olduğunu, oysa burada meydana gelen ve saklanmış bir anomalinin çocuk için büyük tehlikeleri de beraberinde getirebileceğini söyledi.
Tosyalı, yaptığı açıklamada, genellikle çok hareketli, yerinde duramayan çocuklarda görüldüğü düşünülen
kasık fıtığının en temel nedeninin yüzde 5-20 oranında ailesel yatkınlık olduğunu belirterek, "Çocuklar çok koştuğu, oynadığı ya da öksürdüğü için fıtık olmaz. Var olan fıtık, bu durumlarda ortaya çıkar." dedi.
Kasık fıtığının doğuştan geldiğini belirten Tosyalı, şişlik, bazen de ağrı ile belirti verdiğini kaydetti. Kasık fıtığının tanısında, anne ve babanın anlattıklarının önemli olduğunu ifade Tosyalı, "
Anne ve babadan ayrıntılı bir biçimde öykü alınıyor. Ardından fiziksel muayenesi yapılan çocuk ayağa kaldırılarak, ıkındırılarak ya da öksürmesi istenerek o bölgede hafif bir şişliğin meydana gelip gelmediği
kontrol ediliyor. Bunun yanında, kasık bölgesi elle yoklandığında 'ipek
eldiven işareti' denilen, elin altından kayan, katlanmış
kumaş hissi veren bir bulgu da kasık fıtığının önemli bir işareti oluyor. Sonraki aşamada ise bölge, ultrason ile inceleniyor." diye konuştu.
"FITIĞA BAKI UYGULAMAYIN"
Kasık fıtığının, kese açıklığının boyutuna göre farklı gruplara ayrılsa da ortak
tedavi yöntemi cerrahi olduğunu vurgulayan Tosyalı, kasık fıtığı bağı ya da bölgeye
baskı uygulanmasının birçok komplikasyona neden olduğu kaydetti. Karın içi organlar ya da testis baskıya maruz kaldığı taktirde zarar gördüğünü vurgulayan Tosyalı şu bilgileri verdi: " Kasık bölgesi anomalileri, çocuk cerrahisi kliniklerinde en fazla gerçekleştirilen işlemlerin başında geliyor. Günübirlik olarak değerlendirilen bu ameliyatların mutlaka genel anestezi altında ve
ameliyathane koşullarında yapılması gerekiyor. Ameliyatta kasık bölgesinden çok minik bir kesiyle fıtık bölgesine ulaşılıyor.
Fıtık kesesi ya da hidrosel kesesi, onu saran
damar kanalından ayrılıyor ve dikilerek kapatılıyor. Bu yöntemin adı 'yüksek ligasyon'. Uygun ellerde 15-20 dakika süren bu işlemde, anestezi çok önemli"