Uzmanlar, Türkiye'de çocukların başına gelen
kaza sonrası yaralanma ve
ölüm vakalarının çokluğuna dikkat çekiyor.
Bu kazaların önüne geçilmesinde alınacak en önemli tedbirin başında ise anne ve babanın dikkatli ve uyanık olup, uygulayacağı kısıtlamalar geliyor.
Çocukların alınan tedbirlerden rahatsız olması ve yapılan kısıtlamalardan dolayı kızmaları, ağlamaları ya da küsmelerinin dikkate alınmaması gerekiyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi
Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, çocuklarla ilgili meydana gelen kazaların yaz dönemlerinde arttığına işaret etti.
Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan kazaların Türkiye'de yaşandığını ve bunun altında yatan en büyük sebebin anne ve babaların dikkatsizliğinden kaynaklandığını belirtti.
Her anne ve babanın çocuklarını gözbebeği gibi korumaya çalıştığını anlatan Sözüer, ancak meydana gelen ve çocukların ölümleri yada ciddi anlamda yaralanmasına sebep olunan kazalarda tedbirsizliğin göze çarptığını anlattı.
Prof. Dr. Sözüer, kendilerine intikal eden birçok vakada ilginç kazaların ortaya çıktığını anlatarak, bizzat kendisinin yaşadığı bir kazayı anlatarak, şu uyarıda bulundu:
"Çocuk; ağzında
kalem, çatal, kaşık gibi maddeler varken veya elinde cam
bardak,
şişe, vazo,
makas gibi eşyalar bulunuyorsa koşmamalıdır.
Aksi halde ciddi şekilde yaralanabileceği anlatılmalıdır. Bu şekilde ağızda, yüzde, ellerde ve vücudun herhangi bir bölgesinde yaralanmalar olabilir. Ağızda kalem ile koltuktan atlayıp kalemi 4-5 santimetre üst damağına saplanan bir vakayı çok iyi biliyorum. Çünkü bu vaka benim o dönemde 6 yaşlarında olan kızımdı.
Ciddi bir
ameliyat sonrası kurtulabildi. Bunun gibi birçok konuda anne ve babanın alacağı tedbirler, uyanık olmaları üzücü olayların önüne geçecektir."
Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, her anne ve babanın çocukların yaz aylarındaki en büyük merakı olan
bisiklet kullanımı ile ilgili uyarıları ve
kontrol altında tutması gerektiğini bildiklerini söyledi.
Bisiklet kazalarında kendilerine çok ciddi vakaların intikal ettiğini hatırlatan Sözüer, çocuklara mutlaka, yol kenarlarında bisiklet kullanmamaları, akrobasi hareketlerden kaçınmalarını,
akşam saatlerinde karanlıkta hava da için bisiklet sürmenin tehlikeli olacağını anlatmasını istedi.
Yanıcı ve
patlayıcı maddelerin çocuklarda açtığı hasarların büyük olduğuna değinen Erdoğan Sözüer, mutlaka bu tür maddelerden uzak durulması, çocukların yaklaştırılmaması,
piknik tüpü gibi çabuk devrilebilen ve gaz kaçağına nedeniyle meydana gelebilecek patlamaların unutulmamasına işaret etti.
Sözüer, çocukların annelerine biraz daha yakın olmak için, zamanın büyük bir bölümünü mutfakta geçiren annelerinin yanına geldiklerini ifade ederek, "Mutfaklar özellikle yanıklar ve yangınlar için en büyük riskli yerlerdir. Bu nedenle çocukların burada fazla durması engellenmeli.
Sandalyeye çıkarak dolaplarda bir şey almak istemelerine karşın tedbirler alınmalıdır. Ocak üstü dolaplardan bir şeyler almak isteyecek çocuk, o anda
ocakta bulunan yemek yada sıcak herhangi bir şeyin üzerine dökülmesine neden olabilir." diye konuştu.
Sözüer, anne ve babaların çocuklarına yönelik bu tür önlemleri alırken, çocuğun kısıtlamadan dolayı rahatsız olacağını, anne ve babaya kızarak, ağlayacağını ve hatta küseceğini belirterek, "Bu tavırlarını dikkate almayın. Önemli olan onların 5 dakikalık ağlamaları değil. Sağlıkları açısından alınacak önlemlerdir." dedi.