Hiperaktivitenin kelime anlamının "aşırı hareketlilik" olduğuna dikkati çeken uzmanlar, hiperaktif çocukların hareketlerinin, keyfi ve amaçsız olduğunu söyledi. Hiperaktif çocukların çevreye karşı olan tepkilerini, dürtülerini
kontrol altına alamadığını, başıboş bir hareketlilik sergilediklerini anlatan uzmanlar, erkek çocuklarda daha çok görüldüğüne dikkat çekti.
3-5 yaşa dikkat
Hiperaktivitenin belirtileri, genelde 3-5 yaşlarında ortaya çıkıyor. Alkolik, depresif ve hiperaktif anne ve babaların çocuklarında daha sık görülüyor.
Fazla endişelenmeyin
Hiperaktif tanısı konulan çocukların ailelerinin konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarından ötürü endişe ve korkuya kapıldıklarını kaydeden uzmanlar, çocukların, deneyimli
psikolog ve uzman doktorlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Nasıl tedavi edilir?
Hem davranış terapisi, hem de ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Psikolojik tedaviyi aileler de yapabilir.
Bunun için bazı sınırlar, belirgin olmalı. Çocuğa, söylenen şeyleri yapmadığı takdirde ne sonuçlar olabileceğinin anlatılması gerekir. Örneğin, 'yemeğini yersen seni ödüllendiririm' veya 'yemeğini yemezsen seni cezalandırırım' denmeli."
Tedavi edilmezse çocuk, dürtülerini
baskı altına alamazsa, hiperaktiviteden kurtulamaz. İleride,
küçük motor becerilerde (düğme ilikleme,
ayakkabı bağlama, dantel örme vs.) beceriksizlik ya da sakarlık olabilir.
Sosyal iletişim kurmakta zorlanabilirler.
Kavgacı, titiz kişiler olduklarından;
toplum tarafından dışlanabilir.
Zeka düzeyleri normal olmasına rağmen, dikkat eksikliği nedeniyle, okul notları düşük olur. Hiperaktif çocuklar,
kazalara çok eğilimlidirler. Dürtülerini kontrol edemediklerinden yolun karşısına geçeceklerse, arabanın gelmesi onlar için bir şey ifade etmez.
Farkında olmadan yola çıkabilirler. Bu nedenle, hiperaktif çocuklarda kaza yoğunluğu artar. Onları bu kazalara karşı korumak gerekir.
ailem.com