Çocuklarda görülen gelişimsel düztabanlık, içe basma ve doğuştan çarpık ayak sorunları hakkında bilgi veren
Anadolu Sağlık Merkezi Ayak Sağlığı Merkezi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Yener Erken, çocuklar için
ayakkabı seçiminde dikkat edilecek noktaları anlattı.
Araştırmalara göre, çocukların yaklaşık yüzde 60-70’inde gelişimsel düztabanlığın gözlenebildiğini gösterdiğini belirten Dr. Yener Erken, gelişimsel düztabanlığın genellikle hafif derecede içe basma ile birlikte görüldüğünü ve bu durumun herhangi bir
tedavi gerektirmeden zamanla kendiliğinden düzeldiğini ifade ediyor.
Çocuklarda sıklıkla görülen bir diğer sorunun içe basma olduğunu söyleyen Dr. Yener Erken;“Eğer çocukta içe basma sorunu varsa sorun genellikle iki yaşına kadar kendiliğinden düzelir. Özel ayakkabılara, egzersizlere ihtiyaç duyulmaz. İki yaşına kadar içe basması düzelmeyen çocuklarda bunun nedenini bulmaya yönelik ayrıntılı muayene yapılması gerekir” diyor.
Doğumsal olarak en sık görülen ayak sorununun çarpık ayak (Pes ekinovarus) hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Yener Erken; “Doğuştan çarpık ayak hastalığında, bebekler ayakları içe dönük olarak doğar. Ciddi bir sorundur,
erken tedavi edilmesi büyük önem taşır. Yenidoğan döneminde dokular hala esnekken alçı tedavisine başlanması gerekir. Alçı tedavisinin başarı oranı yüzde 90’ın üzerindedir.
Başarısız olduğu, yetersiz kaldığı veya geç kalınmış ağır vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır” diyor.
ANNE-BABALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Ayak sorunlarının erken dönemde tespit edilmesinin önemine değinen Yener, “Ailelere bu konuda büyük bir görev düşüyor.
Anne ve babalar, çocuklarında düztabanlık veya içe basma gibi bir sorun olduğunu fark ettiklerinde, erken dönemde ortopedi uzmanı bir hekime başvurmalıdırlar” diye konuşuyor ve şu önerilerde bulunuyor:
ÇOCUĞA AYAKKABI SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
Çocuklara alınan ayakkabılar rahat, hafif, esnek ve kolay giyilip çıkarılabilir olmalı.
Ayakkabı, topuğu tam olarak sararak desteklemeli, ayakların tarak kısmının genişliği ile uyumlu olmalı ve ayağı sıkmamalı.
Ayakkabının iç kısmı ayağın iç kavisini destekleyici özelliğe sahip olmalı.
ntvmsnbc