Sağlık Bakanlığı “Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında 2020 yılında 605 bin kişinin çeşitli sağlık sorunları sebebiyle hayatını kaybedeceğini belirledi. Programa göre bu sayının 319 bin 960’ının kalp ve damar hastalıkları sebebiyle olacağını hesaplandı. Cinsiyete göre dağılım yapan bakanlık bu sayının 175 bin 663’ünün erkeklerin oluşturacağını bildirdi.
Kadınlar için yapılan öngörü ise 144 bin 297 kişi oldu. Bakanlığın 2000 yılı verilerine göre kronik hastalık kaynaklı ortalama her yıl 430 bin 459 ölümün meydana geldiği bildirildi. Bu ölümlerin 205 bin 457’sini kalp hastalıkları oluşturdu.
-21 KENTE YENİ KLİNİK-
Bugün'de yer alan habere göre, Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı kapsamında Diyarbakır, Batman, Manisa, Gaziantep ve Sakarya başta olmak üzere 2018 yılına kadar 21 ilde kalp ve damar cerrahi kliniği açılması planlandı. Ayrıca bir dizi uyarıda bulanan bakanlık kalp ölümlerinde obezite, diyabet, sigara ve alkol tüketiminin etkili olduğunu vurguladı.
Bakanlık obezitenin önlenmesi durumunda 57 bin 143 ölümün önüne geçilebileceği aktarıldı. Ayrıca bakanlık sigara içiminin azaltılması ile 54 bin 699, fiziksel hareketliliğin arttırılmasıyla da 45 bin 120 ölümün engellenebileceğini bildirdi.
-MEYVEYİ AZ TÜKETİYORUZ-
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre günlük sebze meyve tüketiminin 5 porsiyon olması gerektiğine dikkat çekilirken bakanlık Türkiye’deki tüketimi sadece 1,6 porsiyon olarak tespit etti. Sebze meyve tüketiminin artırılması ile 38 bin 734 ölümün önlenebileceği aktarıldı.
-Ölüm nedeninde kalp ilk sırada-
Kontrol programına göre ulusal düzeyde gerçekleşen ölüm sebeplerinde kalp hastalıkları ilk sırada yer aldı. Kanser 2’nci, çeşitli yaralanmalar 3’üncü, enfeksiyon hastalıkları 4’üncü, solunum sistemi hastalıkları 5’inci ve diyabet 6’ncı sırada yer aldı.
-Yürüyüş yap tuzu azalt-
Bakanlık kalp hastalıklarının azaltılması kapsamında balık ve tahıl ürünlerinin tüketilmesini istedi.
Bakanlığın yaptığı diğer tavsiyeler şöyle: “Günde 30 dakika yürüyüş başta olmak üzere egzersiz yapın. Tuz tüketimini azaltın. Ani kalp krizine neden olan sigarayı bırakın. Alkol tüketiminden de kaçının. Yüksek tansiyonun engellenmesi kilo almamayı özen gösterin.”