Prof. Dr. Feyyaz Akyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesi alışverişe çıkan ailelere
ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi.
Erişkinlerde de olduğu gibi çocuklarda da rahat ayakkabı kullanımının önemine vurgu yapan Akyıldız, ayakkabıda çok ağır malzemenin kullanılmaması, tabanının esnek olması gerektiğini kaydetti. Akyıldız, ''Ayakkabının tabanı çok sert, kazık gibi olmamalı. Yere basıldığı anda adım geçişleri sırasında parmaklarla beraber ayakkabı tabanının aynı esneklikte katlanabilirliğinin olması gerekir'' dedi.
Ayakkabı topuğunun hafif dolgulu ve sert olması gerektiğini kaydeden Akyıldız, topuğun içe ya da dışa kayma diye ailelerin çok yakındığı deformasyona neden olmaması gerektiğini söyledi.
Özellikle düztabanlık sorunu olanlara orta yerindeki kubbesini destekleyen
küçük bir pedi olan ayakkabı giymesini öneren Akyıldız, ''Bunlar rahat, sağlıklı ayakkabı diye tanımladığımız ayakkabılarda bulunması gerekenler'' diye konuştu.
ORTOPEDİK AYAKKABI DİYE İSİMLENDİRME DOĞRU DEĞİL''-
Bazı satıcıların ortopedik ayakkabı tanımlamasını kullandığını belirten Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu doğru bir tanımlama değil. Ortopedik ayakkabılar var ama çok özel hastalıklarda, spastik çocuklarda, özel ayak anomalileri olan, doğumsal felçleri olan çocuklarda kullandığımız ortopedik ayakkabılar var. Bunlarda her probleme yönelik özel tanımlamalar yapılıyor ve kişiye özel ayakkabı imalatı söz konusu. Onun dışında ortopedik ayakkabı diye bir isimlendirme doğru değil. Ancak ayak sağlığı adına uygun ayakkabı gibi isimlendirmeler yapılabilir,''
Çocuklara 'büyüyünce de giysin' mantığıyla büyük ayakkabı alınmaması uyarısında da bulunan Prof. Dr. Feyyaz Akyıldız, ''Çocukların hızlı büyümesi nedeniyle aileler büyük ayakkabı almayı
tercih ediyor ama büyük ayakkabı alınması doğru değil. Eğer ayak ayakkabıya yeterince hakim olamıyor ve çok hareket ediyorsa bu sıkıntı doğuracaktır. Büyük ayakkabı, ayakkabı vurması, ayakta yaralar açılmasına kadar gidebilir'' dedi.
Küçük ayakkabının da ayağı rahatsız edeceğini belirten Akyıldız, ''Ayak ayakkabı içerisine oturmalı, hafif bollukları olabilir. Ayağın ayakkabının burnuna iyice dayandıktan sonra arkada yarım santim dolayında bir boşluk kalıyor olması idealdir, bunun üzerine çıkılmamalı'' diye konuştu.
Çocuklarda ayakkabı alma saatinin fark etmediğini kaydeden Akyıldız, ''Erişkinlere ayakkabıyı çok fazla ayakta kalmadan alınmasını öneriyoruz ama çocuklarda ayak şişmesi gibi durum söz konusu olmadığı için istenilen zamanda ayakkabı alınabilir'' dedi.