Bir internet sitesinde yer alan habere göre, böbrek taşları
idrarda belirli maddelerle şekillenen sert kristalize kümelerdir. Büyüklükleri kum tanesinden golf topuna kadar değişebiliyor. Bazıları idrarla vücuttan dışarı atılırken, diğerleri idrar yollarında takılıp kalıyor. Bu taşlar vücutta sıvı eksikliği, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, belirli genetik hastalıklar ve diğer faktörler nedeniyle oluşuyor.
Böbrek taşları için besin terapisi: Beslenme uzmanları, bazı böbrek taşı türlerinin yanlış beslenme sonucu oluştuğunu söylüyorlar ve
tedavi ve taşları önlemek için ise yemek yeme alışkanlıklarında toptan değişiklik öneriyorlar.
Çok yaygın bir böbrek taşı türü olan
kalsiyum oksalatın, lif bakımından fakir, ancak rafine karbonhidrat, hayvansal protein (et ve süt ürünleri) bakımından zengin beslenmeyle ilişkili olduğu belirtiliyor.
Protein idrarda daha fazla kalsiyum kaybı için vücudu harekete geçiriyor, bu nedenle böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlanıyor. Uzmanlar, böbrek taşı oluşturma ihtimali yüksek olan insanlara daha fazla
sebze,
meyve, tam tahıllar ve fasulye yemeleri
tavsiye ediyorlar. Ayrıca, günlük su tüketiminin 4 litreye yakın olmasını söyleyen uzmanlar, yüksek oranda oksalat içeren bazı gıdaların (yer fıstığı, çikolata,
kahve,
ıspanak ve diğer yeşil yapraklılar,
siyah çay, rubarb) beslenme listesinden çıkarılması öneriyorlar.
Magnezyum ve B vitamini eksikliği de kalsiyum oksalat taşlarına yol açabiliyor.
Bitkisel ilaç tedavisi: Böbrek taşı tedavisinde,
bitkisel ilaçlar taşları kırmak için ve oluşumlarını önlemek için kullanılabilir. Bitkisel ilaçlar aynı zamanda idrar akışını kuvvetlendiriyor ve idrar yollarının tahriş olan duvarlarını iyileştirebiliyor. Gravelroot isimli bitki de böbrek taşlarının çözülmesine
yardımcı oluyor.
Kızıl kök, ortanca ve rumeks gibi bitkilerde taşların kırılmasına yardım ediyor. Aloe vera suyu ise taşları temizleyebilir ve oluşmadan önleyebilir.
Mısır püskülü ve ayrık otu gibi bitkiler ise idrar yollarını yumuşatabiliyor. Ardıç meyvesi de sıklıkla idrar yolu enfeksiyonlarının temizlenmesinde kullanılır.
Diğer böbrek taşı tedavileri:
-Ayurvedik tıp: Hindistan'a ait olan bu sağlık sisteminde beslenme değişiklikleri ve
bitkisel tedavi kullanılıyor.
-Refleksiyoloji: Vücutta bazı noktalara
masaj uygulayarak gerilim giderilebilir ve hastalık tedavi edilebilir. Hipofiz, tiroid ve paratiroid bezlerinin bazı noktalarına odaklanılıyor.
-Homeopati: Yaygın ilaçlar arasında diken üzümü, Magnesium phosphoricum (magnezyum fosfattan elde edilir) ve sapama bitkisinin kökünden yapılan içecek yer alıyor.
-Hidroterapi: Ilık sitz banyosu gibi tedaviler böbrek taşı ağrısının iyileşmesinde kullanılıyor.