Anne sütünün bebek ve anne sağlığı üzerine etkileri;
Anne sütü ile beslenen bebeklerde, bebek ölümlerinin azalacağı, iyi beslenmelerinin yanı sıra ruhsal doyuma ulaşmış olmaları barsak, solunum ve
idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğu gibi,
damar sertliği, kansızlık, alerji, bazı vitamin eksikliklerinden, şişmanlıktan, lenfoma gibi bazı
kanser türlerinden de koruduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
Anne sütünün erişkin sağlığı üzerine de olumlu etkileri vardır. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada; boy ve kiloda hızlı artış sağlanarak hızlı büyütülen farelerin hızlı yaşlandığı tespit edilmiştir. Mama ile beslenen çocukların
anne sütü alanlara göre daha hızlı büyüdüğü bilinmekte olup,
doğal büyüme olmadığı ve doğuracağı sonuçlar
hesap edilmelidir.
İlk 6 ay sadece anne sütü
Anne sütü alan bebeklerin daha
erken yürüdükleri, IQ düzeyleri daha yüksek olduğu, aşılamalara karşı daha iyi
cevap verdiği, diş sağlığı ve
çene sağlığı,
kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu gibi, ülseratif kolit, çölyak, diyabet, atopik hastalıklar, multipleskleroz, gibi bazı hastalıklar daha az görülmektedir.
Emzirmenin kadın sağlığı üzerine olumlu etkileri;
Doğumdan sonra hemen emziren annelerde
doğum sonu kanama riski azalır. Salgılanan hormonlar, oksitosin, hamilelik esnasında değişime uğrayan organların eski haline gelmesini hızlandırır. Emzirme süresinin uzunluğu ile ilişkili olarak yumurtalık ve meme kanser riskini azalmaktadır.
Emzirme hormonal değişikliklere ve beyinde bazı maddelerin salınımı ile anne ve bebekte ruhsal rahatlığa neden olmaktadır.
Emzirme doğum aralarının uzanmasına ve doğurganlık hızının azalmasına katkı sağlar. Doğum aralarının uzaması anne ve bebek sağlığını olumlu olarak etkiler.
Sonuç itibariyle bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli. Ek gıdalara başlandıktan sonra 1-2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmeli.
Hamza Yazgan
Sema Hastanesi
Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı