Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, sıcak yaz günlerinin gelişiyle birlikte başta
dondurma olmak üzere buzlu
gıdaların tüketiminin arttığı, sağlıksız koşullarda üretilip satılan dondurmalarda bakterilerin kolaylıkla üreyebildiği, bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler tüketilirken dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
Güvenilir olmayan yerlerle
sokak satıcılarından alınan dondurmaların insan sağlığını tehdit ettiği vurgulanarak, "Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve
hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli" denildi.
Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalar tüketilirken paketin üzerindeki etiketin okunması,
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının
üretim izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin asla satın alınmaması gerektiği bildirildi.
Açıklamada, "Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketimi hastalıklara davetiye çıkarıyor" denildi.
Sağlıklı koşullarda ve hijyen kurallarına uygun üretilerek satılan dondurmaların protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleriyle
kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum,
demir ve çinko gibi mineralleri içerdiği, bu nedenle uygun ortamlarda üretilen ve satılan dondurmaların besleyici değeri yüksek gıda grubunda yer aldığı kaydedildi.
Dondurma üretiminde sütün yanı sıra
şeker, çikolata, kakao, fındık,
fıstık, karamel, glikoz şurubu, çeşitli
meyve ve kıvam vericilerle bitkisel yağ,
doğal ve doğala özdeş aromaların kullanıldığı belirtilerek, bu maddelerin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen "Türk Gıda Kodeksi"ne uygun olması gerektiği kaydedildi.