Bakanlık, MHRS’yi Türkiye geneline taşıyacak

Sağlık Bakanlığı, 9 ilde uyguladığı Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS)'ye dahil il sayısını Şubat'ta 20'ye çıkartacak.

Bakanlık, MHRS’yi Türkiye geneline taşıyacak

Mayıs ayı sonuna kadar 50 ilde uygulanacak sistem, yıl sonuna kadar tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Sistem sayesinde hastanelerdeki bekleme sürelerinin azalacağını kaydeden Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, "Randevu bir sözleşmedir. Bu bizim açımızdan da kendi kendimizi disipline etmek." diye konuştu.  RANDEVU İÇİN TIKLAYINIZ:
 Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada MHRS ile Türkiye genelindeki 900 civarındaki hastaneye bir çağrı merkezinden erişerek hastalara randevu vermeyi planladıklarını söyledi. Bunun için 182 numaralı hattın hizmete girdiğini belirten Atbakan, sistemin şu anda Erzurum, Kayseri, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde uygulandığını aktardı. Atbakan, "Bu illerde 182 hattını arayanlara randevu veriyoruz. Günde 8 bin ila 8 bin 500 arasındaki kişiye randevu vererek muayene ediyoruz. Bu hat 24 saat çalışıyor." diye konuştu. Hattı arayanların canlı operatörler tarafından karşılandığını belirten Atbakan, kişilerin kendi istedikleri hastane, branş ve doktordan randevu alabileceklerini söyledi. Atbakan, "Operatörler, arayan kişinin bir tercihi yoksa, 'bana en yakın zamanda bir randevu verin' diyorsa, bu kez de bu isteğe göre yönlendirecek. Bazen de aynı şehirdeki birkaç hastane arasından, 'A hastanesini tercih ederseniz bir hafta sonrasına randevu verebilirim, ama B hastanesini isterseniz, yarına da randevu verebiliyorum' gibi yönlendirecek." şeklinde sistemin çalışma yöntemini anlattı. 182 Çağrı Merkezi'nin birkaç gün öncesinden aranmasını tavsiye eden Atbakan, operatör ile konuşma süresinin 5 ila 5.5 dakika sürdüğünü belirtti. Bu süreyi 4- 4.5 dakikaya çekmek istediklerini söyleyen Atbakan, maliyetin ise 40 ila 45 kuruş olduğunu ifade etti. Randevu alan hastaların, randevu saatinden 10-15 dakika önce hastaneye giderek kaydını yaptırması gerektiğini belirten Atbakan, ilerleyen dönemlerde bu işlemi de sisteme dahil etmek için çalıştıklarını söyledi. Şubat ayında sistem dahil il sayısının 20'ye çıkacağını belirten Atbakan, "Mayıs sonuna gelinceye kadar da 50 ile çıkacağız. En sonunda 4 bin 500 operatör ile 2011'in sonuna geldiğimizde tüm Türkiye ye bu hizmeti veriyor olacağız." dedi. MHRS ile hastaların hastanelerdeki bekleme sürelerinin azalacağının altını çizen Atbakan, "Randevu bir sözleşmedir. Vatandaşa, (şu saatte, şu hastanede, şu poliklinikteki, şu doktor ile seni muayene edeceğiz) diyeceğiz. Bu bizim açımızdan, kendi kendimizi disipline etmek. Vatandaşa sadece bir randevu günü ve saati vermekten ibaret değil, o saatte orada o doktorun varlığını da temin etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. Atbakan, sistemin planlanan ikinci ve üçüncü aşamasını ise aile hekimlerinin bir uzmana gönderdikleri hastalarının randevularını bizzat almaları ve tüm hastanelerden internet üzerinden tek bir adresten randevu alınmasını sağlamak olarak sıraladı. 
<< Önceki Haber Bakanlık, MHRS’yi Türkiye geneline taşıyacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER