Akdağ, "MR
hizmetini Kartal'da 50 YTL'ye almayı başardık" dedi.
Sağlık Bakanı
Recep Akdağ, Türkiye'de gerekmediği halde
hastalara MR çekildiğini belirterek, bu işin "
tatlı para kazanma" alanı olduğuna dikkat çekti. Akdağ, "Bir yılda kazandıklarıyla 2 - 3 MR alıyorlar" dedi.
Milliyet'i ziyaret ederek sorularımızı yanıtlayan Akdağ, MR konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Akdağ, "Kanıta dayalı tıp, her 200 hastadan 5 tanesine MR çekmek değildir. Geçen gün 'Hacettepe'de her 100 hastanın 8'ine MR çekiliyormuş' dediler. O zaman hocalar kendilerini gözden geçirsinler. Dünyanın hiçbir yerinde 100 hastadan 8 tanesine MR çekilmez. Batıda da ayakta hastalar için bu oran yüzde 1'ler civarında. Burası çok tatlı bir para kazanma alanı olarak algılanmış yıllarca" dedi.
'Hâlâ da yetmiyor'
Aralık 2002'de
Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinde toplam MR sayısının 18 olduğunu kaydeden Akdağ, şöyle devam etti:
"Haziran 2006'da 64 tane olmuş. Hâlâ da yetmiyor. Bu sayıya çıkarken birilerinin nasıl karşımıza
lobi çalışmalarıyla çıkacağını da biliyorduk, hastanelerin etrafında herkes bir anda bizim düşmanımız oluyordur. İstediği kadar olsun derdime değil. Vatandaş dışarda niye çile çeksin? Okmeydanı'nda incelemelerde bulunduk, başhekimi ciddi şekilde uyardık, hâlâ niye buraya MR
tomografi koymuyorsun diye. 6 bin hastası var, başka yere niçin hasta göndersin?"
MR cihazının 800 bin euro civarında olduğunu belirten Bakan Akdağ, "İyi çekim yapan bir MR günde 60 çekim yapar. Bizim hastanelerimizde 70 - 80'e çıkan var. Bu parayla günde 60 çekimle 1 yılda 2 - 3 MR alıyorlar" dedi.
Devletin MR'a 80 YTL ödediğini kaydeden Akdağ, "Özel
sektör 'Benim fiyatım 450 YTL' diyor. Vatandaşa da 'Üstüne para vereceksin' diyor. Özel bankalar ve özel sigortalar bu parayı ödüyor. Onlar da uyandılar şimdi" diye konuştu.
Kamunun ihtiyacı yok
İdealinin, piyasadaki MR, tomografi ve diğer cihazların yine piyasada hizmet veren özel tıp merkezlerine, hastanelere hizmet vermesi olduğunu kaydeden Akdağ, "Kamunun böyle bir ihtiyacı yok" dedi.
MR'ın çok pahalı bir cihaz olmadığına dikkat çeken Akdağ, "MR hizmetini özellikle yoğun MR çektiğimiz büyük hastanelerimizde 40 - 50 YTL'ye hizmet alımı yapabiliyoruz. 50 YTL'ye içinde radyoloğu teknisyeni her şeyi dahil hizmet alımı yapabiliyoruz. Kartal'da bunu çok güzel başardı arkadaşlarımız. MR, ultrason, tomografi bulunan çok güzel bir yer kurduk,
fabrika gibi çalışıyor. Günde 6 bin kişi muayene oluyor, onlardan ihtiyaç olanları da orada MR tomografisini çektiriyor. Vatandaş çok da memnun" diye konuştu.
Bu kadar parayı cebimde görmedim
Bakan Akdağ, mecburi hizmeti iki yıl önce kaldırıp yerine yeni bir kanunla
sözleşmeli personel olarak doğuya doktor gönderdiklerini ancak öngörülenin beşte biri oranında talep geldiğini söyledi.
Sözleşmeli personel olarak doğuya giden 210 uzman hekimin 2005'te 7 bin 600 YTL aylık aldıklarını ifade eden Akdağ, şöyle dedi: "
Hakkâri Yüksekova'da sözleşmeli uzman bu yıl ayda ortalama 8 bin 700 YTL almış. 657'ye tabi uzman doktor
maaş ve
döner sermaye olarak toplam 6 bin 570 YTL almış. Ben ömrüm boyunca profesyonel olarak 4 bin YTL'den fazla parayı cebimde hiç görmedim."
Türkiye'de 100 bin kişiye 140 hekim düştüğünü vurgulayan Akdağ "
Hekim sayısı yeterli" diyen TBB'ye yüklenerek, "TTB hekimlere hoş görünmek için karşı çıkıyor" diye konuştu. Akdağ '
ithal hekim'le ilgili olan kanunun Meclis'te olduğunu da söyledi.
TTB'nin fiyatları pratikte uygulanmaz
Echomar Görüntüleme Merkezleri Genel Müdürü Dr. Mehmet
Yıldırım, son dönemde MR'la örnek gösterilen durumun sağlıktaki tüm tetkikler için geçerli olduğunu söyledi. TTB'nin MR için belirlediği liste fiyatının 493 YTL olduğunu hatırlatan Yıldırım şunları söyledi: "TTB'nin verdiği fiyatlar pratikte her zaman uygulanmıyor. Bizde MR yaklaşık 250 YTL. Her 250 YTL'nin 70 - 80 YTL civarında bir maliyeti var. Ayrıca cihazın amortisman bedeli var. 2 milyon YTL'ye aldığım cihazı iki yıl sonra satmaya çalıştığımda yüzde 50 ucuza vermek zorundayım. Bunun dışında diğer giderler ve vergiler var. Zaten cihazınızı 5 yılda bir değiştirmek zorundasınız. 24 saat hastanız olursa, bir MR'ın çekebileceği hasta günlük ortalama 60. Ama bu pratikte günde 30 - 40'tır."
Milliyet