Niğde İl
Tarım Müdürü Cemil Usanmaz, bu yıl yağışların ve sıcakların uygun olması sebebiyle özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların doğada yetişen mantarlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Usanmaz, "Doğada yetişen mantarların zehirsiz ve zehirli olanları bulunmaktadır. Şüphe duyulması halinde il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmak vatandaşların sağlıkları açısından faydalı olacaktır." dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI DA UYARDI
Sağlık Bakanlığı
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında da her yıl bahar aylarının gelmesiyle mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekildi.
Mantarların klorofil taşımayan,
parazit veya sporatif olarak yaşayan ve sporla üreyen canlı organizmalar olduğu, bu bitkilerin yenilebilir ve zehirli türleri bulunduğu ifade edilerek, yenilebilen ile zehirli olanların kesin ayırıcı özellikleri bulunmadığının altı çizildi.
Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantarlardan kaynaklandığı, doğada yenilebilen ve zehirli mantarların birlikte yetiştiği belirtilerek, Türkiye'de özellikle
Kuzey ve Batı
Anadolu bölgeleri başta olmak üzere, bol miktarda yabani mantar yetiştiği kaydedildi.
Bakanlık açıklamasında, "Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için doğada kendiliğinden yetişen yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekir. Zehirlenmeyi önlemenin tek yolu, bu mantarların yenilmemesidir.'' ifadesine yer verildi.
CİHAN