Yine bir hazan mevsimindeyiz. Romantizm ve depresif vakaların arttığı ay olan ekim ile birlikte birçok insanda bir isteksizlik görmek mümkün.
Mevsimsel depresyonun aynı zamanda mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak da adlandırıldığını ve her yıl aynı dönemde ortaya çıktığını anlatan Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, “Genellikle sonbaharda veya kış başlangıcında başlar, baharda veya yaz başlarında sona erer. Mevsimsel depresyon kış aylarında zaman zaman insanın içine çöken sıkıntıdan farklıdır ve daha ağır yaşanabilir. Belirtileri, genellikle depresyonun belirtileriyle aynıdır. Bunlar üzüntü hali, kaygı , sinirlilik, ilgi kaybıdır. Ayrıca aşırı yorgunluk, enerji kaybı, uykuda azalma, karbonhidrat alma isteği, iştahta açılma ve kilo alımı gibi belirtiler de gözlenir” şeklinde konuştu.
Gerçek sebebi ne?
Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, “Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte iki ayrı görüş genellikle kabul görmektedir. Birincisi, sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalması uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulmasına sebep olur ve genelde ışığa çıkmak bu saatin tekrar düzelmesini sağlar. İkincisi, yine güneş ışının azalması ile beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur ve bu bozulma depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Yine ışığa çıkmak bu kimyasal maddelerin tekrar düzene girmesini sağlamaktadır.
Fakat bazı durumlarda belirtiler çok yoğun yaşanıyor olabilir, böyle durumlarda kişinin kesinlikle profesyonel
yardım alması gerekmektedir. Vakaların yaklaşık %70-80'i kadındır ve ortalama 30 yaşlarında ortaya çıkar”.
PSİKOLOG: ASLIHAN TOKGÖZ TOZLU - YENİ ŞAFAK