Anne-babasının telefonu ile oynayan binlerce çocuk söz konusu. Hatta pek çok ebeveyn, 2-3 yaşındaki çocuklarını avutmak için akıllı cihazlardan faydalanıyor. Çocukların akıllı cihaz kullanımı, Fatih Projesi ile bütün okulları kapsayacak şekilde daha da genişleyecek. Akıllı telefonlar ile bunların vazgeçilmezi uygulamalar da pek çok çeşitlendi ve gelişti. Dolayısıyla yetişkinlere dönük hazırlanan cinsellik, şiddet içerikli ve özendirici uygulamalar, bu cihazlarla oynayan çocuklar için çok kolay erişebilir durumda. Sisteme baştan kayıt olunduğu için bu uygulamaları indirmek sadece dokunarak yapılacak bağlı bir onaya bağlı.
Söz konusu uygulamalar çoğunlukla ücretli fakat, geliştiriciler ürünlerine dikkat çekmek için gerek promosyon gerekse demolarını ücretsiz olarak da sunuyor. Bu uygulamalar dönem dönem en çok indirilenler arasına bile giriyor. Bazen ücretsiz uygulamaların girişinde veya içinde reklam olarak bir ekrana gelebiliyor. Bu yüzden çocukları ‘ekrana bir dokunuşları’ kadar yakın olan bu tehlikeden korumak oldukça zor. Tabi konunun maddi yönü de var. Geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan 5 yaşındaki İngiliz Danny’nin oyun merakının babasına maliyeti buna güzel bir örnek oluşturdu. Babasının cihazında ücretsiz oyun oynayan Danny’nin oyun içindeki ücretli silahları almaya başlayınca 10 dakika içinde 2.500 dolarlık yükleme yaptığı ortaya çıkmıştı.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik uzmanları gerek çocuk yaştaki, gerekse yetişkinliğe adım atan çocukların bu durumdan korunmasında anne-babalarına daha çok iş düştüğünü vurguluyor. Avcılar Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Vahdettin Yaşar, çocukların eline kontrolsüz bir şekilde verilen teknolojik araçların, internete bağlı her türlü cep telefonu gibi araç ve gereçlerin mutlaka kontrollü kullandırılması gerektiğini belirtiyor. Ailelere bu konuyu çok önemsemelerini salık veren Yaşar, "Uygulama platformlarında içerik olarak her türlü program ve oyun mevcut olduğundan özellikle çocukların öğrenmesi sakıncalı cinsel içerikli resim, video ve oyunlar dikkatini çekme ihtimali çok yüksektir. En büyük tehlike; ister cep telefonlarında isterse her türlü bilgisayar ortamında çocukların her türlü gayri ahlaki siteye kolaylıkla ulaşmaları, kontrolsüz bir şekilde tanımadığı insanlarla chatleşmeleri, mesajlaşmaları ve sapık ilişkilerin normalmiş gibi gösterilmesidir." uyarısında bulunuyor.
APPLE: GÜDÜMLÜ ERİŞİM İMKANIMIZ VAR
Söz konusu uygulamalara ev sahipliği yapan şirketler de asıl sorumluluğun ailelerde olduğunu ifade ediyor. Ebeveynlerin akıllı cihazları çocuklara vermeden önce bazı kısıtlamalar yapabileceğine işaret ediyorlar. Önde gelen içerik ve uygulama platformu App Store’un sahibi Apple’ın konuyla ilgili Cihan'a yaptığı açıklama şöyle:
“Apple’ın tüm uygulamalar için geliştirdiği yetişkin filtrasyonu ile ilgili iOS: Güdümlü Erişim / Ebeveyn Denetimi gibi sistemleri bulunmaktadır. Ebeveynlere yönelik olarak Apple’ın geliştirdiği iTunes Ebeveyn Kılavuzu; yetişkin içerikli uygulamaların kısıtlanmasını ve yalnızca uygun görülen aplikasyonların kullanımını sağlıyor.
GOOGLE: GELEN ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ
Diğer bir önemli uygulama platformu Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google Play’ın sahibi Google’un yetkilileri, bu hizmetin bir pazar yeri mantığında işlediğini söyleyerek, "Pazarlarda her çeşit ürün vardır. Burası da bir pazar yeri gibi, her çeşit uygulama var." diyor. Uygulamaları sisteme kabul ederken bazı koşullara uygunluk aradıklarını aktaran Google yetkilileri de konuyla ilgili olarak şunları aktardı:
“Şirketimizin politikaları gereği, uygulamalarla ilgili koşullar söz konusu. Google Play'in uygulamaları kabul ederken, bazı kuralları var. Yazılımcılar, bu koşulları inceleyip kabul ettiklerini beyan ediyorlar. Bu, şirketimiz ile uygulama geliştiricileri arasındaki ilişki. Eğer, bir geliştirici veya uygulama ile kullanıcı tarafından şikayet gelirse veya olumsuz bir durum rapor edilirse, öncelikle konunun Google Play’in koşullarına uygun olup olmadığına bakılıyor. Ona göre karar veriliyor. Zaten programın açıklama kısmında söz konusu uygulamalarla ilgili ikaz ve yaş sınırı işareti bulunuyor. Ayrıca, Aile Güvenlik Modu var tarama motorunda. Bu hizmetten yararlanılabilir.”
CİHAN