Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, yaz ishallerine dikkat çekerek, bebeklerde anne sütünü yeterli sürede alamama da önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti. Dr. Baktır, "Biberonların yeterli temizlenmemesi, gıda hazırlama ve saklama koşullarının uygun olmaması, kanalizasyon sistemlerinin uygunsuz olması da ishal sıklığını arttıran önemli faktörlerdir." dedi.
Yaz ishalleri tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olup çocuklarda en sık görülen ve en çok öldüren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İshal, günlük dışkılama sayısındaki ve dışkının içerdiği sıvı miktarındaki artış anlamına gelmektedir. İshal birçok nedenle ortaya çıkabilmekte olup en sık görüleni mikroplara bağlı olanıdır. Mikrobik ishaller de bakterilere, virüslere ve parazitlere bağlı olarak gelişebilir. Yazın en sık görülen ve en ağır seyredeni, rotavirüs ishali olduğundan buna ayrı bir önem verilmesi gerekmektedir. Ayrıca gıda zehirlenmeleri de önemli bir yer işgal etmektedir.
Yaz aylarında çocuklarda görülen ishalin önemine dikkat çeken Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yaz aylarında çocuklarda ishal vakalarında artış gözlenmektedir. Çünkü hava sıcaklıklarının artması nedeniyle mikroorganizmalar daha hızlı üremekte ve daha kolay bulaşmaktadır. Yazın gıda maddelerinin daha çabuk bozulması, seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin bozulması da ishal vakalarını arttırmaktadır. Bebeklerde anne sütünü yeterli sürede alamama da önemli bir risk faktörüdür. Biberonların yeterli temizlenmemesi, gıda hazırlama ve saklama koşullarının uygun olmaması, kanalizasyon sistemlerinin uygunsuz olması da ishal sıklığını arttıran önemli faktörlerdir."
"İshal, öldürücü bir hastalık olabilir. İshalde asıl ölüm nedeni su ve tuz kaybıdır." diyen Dr. Baktır, "Tedavide ilk amaç su ve tuz kaybının önlenmesi veya düzeltilmesidir. Bu amaçla ishalli çocuklara bol su içirilip mümkünse yaptığı her kakaya karşılık 1 çay bardağı elektrolit çözeltisi verilmelidir." diye konuştu.
Dr. Mahmut Baktır, ishal vakalarının önlenmesi veya azaltılabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Çocuklar mümkün olduğu kadar uzun süre (1-2 yıl) anne sütü ile beslenerek ishale karşı direnci artırılmalıdır. Tüm çocuklara tuvalet hijyeni ve el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Özellikle yaz aylarında açıkta satılan gıdaların tüketilmesinden kaçınmalıdır. Tüketilecek gıdaların son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmeli, özellikle et ve süt ürünlerinin daha çabuk bozulabileceği unutulmamalıdır. Sebze ve meyveler çok iyi yıkanarak tüketilmelidir. Yaz ishallerinin en sık görülen ve en ağır seyreden sebebi olan rotavirüse karşı mümkünse tüm çocuklar aşılanmalıdır.
CİHAN