Mutluluk hormonu olan beta-endorfin salgılayan bir cihaz desteğiyle bu dürtülerin giderilebileceği, son sigara içiminden 20 dakika sonra yaşanan depresif durumun da önlenebildiği kaydedildi.
Sigara Bırakma Merkezi (IQS)
Mersin Temsilcisi Nelin Şenel, sigara bağımlılığının tek bir nefesle başladığını, nikotinin kişilerde uyandırdığı ve haz duygusu nedeniyle ise artarak sürekli hale geldiğini söyledi.
İnsan yaşamında farklı sürelere sahip
yemek yemek, su ve sigara içmek gibi çeşitli dürtülerin bulunduğunu, sigara içme dürtüsünün ise ortalama olarak 3 dakika sürdüğünün altını çizen Şenel, “3 dakikalık dürtü”ye direnerek sigara içmemeyi başaran tiryakilerin sigarayı bırakmasının çok kolaylaştığını vurguladı.
Tiryakilerin vücudunda toplanan nikotinin 3 günde, fizyolojik yapıya dahil olmuş nikotinin ise 15 günde atılabildiğine dikkati çeken Şenel, bu sürelerden sonra vücudun nikotin istediğini ve bu eksiklikten dolayı ise agresiflik, verim kaybı ve motivasyon eksikliği gibi bir
takım sorunlar yaşayacağını, bir süre sonra sorunların azalmaya başlayacağını kaydetti.
Sigara kullanma isteğinin kişi için
psikolojik ve
sosyal sorumluluk olduğunu ifade eden Şenel, “Kişi ne kadar sinirli olunursa olsun veya ne kadar sevinçli olursa olunsun
araba kullanırken
motor devrini bulduğunda farkında dahi olmadan vites değiştirir. Sigara tiryakileri ise,
kahve içerken sigara içmeye alışmış ise, araba kullanırken vites değiştirmek gibi farkında bile olmadan sigara içmeye başlar. Yani sigara içmek bir nevi şartlı reflekstir” dedi.
MUTLULUK VEREN CİHAZ
Şenel, IQS programının
Asya ve
Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde ve
Türkiye’deki 18 ilde sigara tiryakiliğinden kurtulmak isteyenlerin mücadelelerine yardımcı olduğuna işaret ederek, program dahilinde mutluluk hormonu salgılayan bir cihaz sayesinde 3 dakika süren dürtülerden kurtulunabileceğini ve son sigara içiminden 20 dakika sonra yaşanan depresif durumun da önlenebildiği kaydetti.
Kişileri ön görüşmeden sonra kişinin istekli olması halinde programa dahil ettiklerine dikkati çeken Şenel, şöyle konuştu:
“
Programımız sayesinde sigaradan kurtulmak isteyen tiryakilerin kulağından cihazımız aracılığıyla titreşimlerle beta-endorfin denilen nikotinin verdiği hazzı yok edecek hormonu salgılıyoruz. Bu hormon kişide sigara içme dürtüsünü azaltıyor ve sigara içiminden 20 dakika sonra oluşan depresif durumu da engelliyor. Ayrıca bu cihaza giren tiryakiler, ilk seferden itibaren kararlı olması halinde sigarayı yüzde 90 oranında bırakıyor. Yani cihaz daha ilk seferden itibaren meyvelerini vermeye başlıyor.”
Şenel, sigaranın bir eğitmen öncülüğünde bırakılması gerektiğini anlatarak, “Bazı içiciler, sigarayı azaltmanın bile bir marifet olduğunu düşünüyor. Oysa tiryakilere sigarayı hayatından çıkarırken, tek nefes bile kullanmamalarını öneriyoruz” dedi.