Bugün gazetesinin haberine göre unutkanlıkla karakterize olan alzheimer hastalığı; yaşamın orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkıyor ve 50 yaş altında görülmesi pek nadir oluyor. Görülme sıklığı yaşla birlikte artıyor ve 65 yaşında üzerinde on kişiden birinde rastlanıyor. Alzheimer’ı tamamen ortadan kaldırmak veya geriye döndürmek mümkün olmasa da erken tanı ve tedavi yöntemleriyle en azından hastalığın ilerlemesini durdurmak, temel hedef olan hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırabilmek mümkün.
Türkiye Alzheimer Derneği, bu nedenle yakınlarında alzheimer belirtileri hissedenlerin vakit kaybetmeden nöroloji uzmanına başvurmasını öneriyor. Birinci dereceden yakınlarında alzheimer olanlar, hastalık açısından risk altında bulunuyor. Özellikle erken yaşlarda başlayan hastalıkta genetik faktörler daha çok rol oynuyor. 60 yaşından sonra başlayan hastalıkta ise ailevi özellikler daha az etkili.
ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Zihninizi aktif tutun: Bulmaca çözmek, hikâye yazmak, satranç oynamak, okumak. Önemli olan beyni aktif tutmak, bu nedenle yaratıcı aktivitelerle ilgilenin.
Hayvansal yağları tüketmeyin: Sağlıklı beslenin. Bunun için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal yağlar yerine zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Protein kaynaklarından et, tavuk, balık, yumurtanın daha düşük yağ içeren türlerini tüketin. Beslenmenizde sebze ve meyveye mutlaka yer verin.
Egzersiz yapın: Egzersiz endorfin hormonunun salgılamasını artırarak insanı mutlu kılar, kasların daha düzgün çalışmasını sağlar. İmkânı olanlar için yüzme çok iyi bir yöntem. Ayrıca fizyoterapistlerin kontrolünde ağırlık çalışmaları da hem kas gücünün hem kemiklerin korunması için çok yararlı.
Kolesterolü dengeleyin: Çalışmalar, yüksek tansiyon ve kolesterolün alzheimer riskini artırdığını gösteriyor.
Sigaradan uzak durun: Alzheimer riskini artırdığı için sigara kullanmayın.
BUGÜN