Bir yılda vatandaşların cebinden katkı payı olarak yılda yaklaşık 1 milyar TL çıkacakken,
Danıştay'ın kararı ile rakam 550 milyon TL'ye düştü.
Türk
Sağlık-Sen hastalardan muayene başına alınan
katılım payını Danıştay'ın 2 TL'ye indirilmesiyle ilgili bir
rapor hazırladı. Buna gör
e devlet, hastaneye gidenlerden katılım payı olarak bir yılda yaklaşık 1 milyar lira toplayacakken, bu tutar Danıştay'ın kararı sonrasında 550 milyon liraya düştü. Dolayısıyla katılım payından gelecek parayla sağlık harcamalarını çevirmek isteyen Sosyal
Güvenlik Kurumu, 450 milyon liradan oldu.
Hazırlanan raporda sadece
Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 2008 yılında 215 milyon muayene yapıldığına dikkat çekildi. Danıştay tarafından iptal edilmeden önce muayene katılım payının Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 3-4 lira olduğu hatırlatılarak, "
Muayene oranlarının yıllık artışlarına bakıldığında bu yıl yaklaşık 230 milyon muayene yapılacağı tahmin edilmektedir. Bunun yaklaşık maliyeti vatandaşa bir yılda 690 milyon lira olacaktı." denildi.
Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne göre üniversite hastanelerinde muayene başına 6 lira özel hastanelerde ise muayene başına 10 TL katılım payı alındığına dikkat çekilen raporda, "SGK bir yılda vatandaştan 1 milyar TL katılım payı tahsil edecekti." ifadelerine yer verildi. Danıştay tarafından katılım payının indirilmesiyle vatandaşın yaklaşık 450 milyon TL daha az ödeme yapacağına işaret edilen çalışmada, "Vatandaş, Danıştay tarafından muayene katılım paylarının 2 TL'ye indirilmesini ardından Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir yılda yaklaşık 460 milyon TL katılım payı ödeyecektir.
Üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde de katılım payının 2 TL olması ile birlikte vatandaş bu hastanelere de bir yılda yaklaşık 80 milyon TL ödeyecektir." denildi.
Türk
Sağlık-Sen Genel Başkanı
Önder Kahveci, katılım payı ücreti ile sağlıkta paralı döneme geçişin başladığını ifade etti. Kahveci, "Danıştay katılım payının 2 TL'ye indirerek adaletsizliğin bir parça önüne geçti. Fakat asıl olması gereken vatandaştan katılım payı alınması
uygulamasına tamamen son verilmesidir. Sosyal devlet olmanın gereği de budur." dedi.
(CİHAN)