İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile birlikte sağlık sektörüne nitelikli eleman yetiştirilmesi için proje hazırladı. Meslek ve teknik liselerde öğrenim gören engelli ve kız öğrencilere öncelik verilecek projede katılımcılar, biyomedikal alanında kullanılan cihazların kalibrasyonunu öğrenerek mesleki yeterliliklerini geliştirecek. 80 saat süren nazari ve uygulamalı eğitimlerde başarılı bulunan öğrenciler, sertifika almaya hak kazanıyor.
İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Oflaz, yaptığı açıklamada proje kapsamında üniversitenin laboratuvar altyapısını geliştirdiklerini ve lisans öğrencilerinin de eğitimlerden faydalandığını söyledi. Oflaz, "Şu ana kadar liselerde, 61'i kız olmak üzere 84 öğrenciye eğitim verdik. Üniversitede ise 24'ü kız olmak üzere toplamda 42 öğrenciyi kalibrasyon konusunda eğittik. Bununla birlikte 12 eğitmen de bu eğitimlerden faydalandı. Öğrencilere verilen eğitimlerde, biyomedikal sistemlerin çalışma sistemleri ve kalibrasyonu hakkında teorik ve uygulamalı çalışmalar gerçekleştirildi. Bu sayede meslek lisesi öğrencilerinin ciddi bir deneyim kazanmaları sağlandı." diye konuştu.
'PROJENİN SOSYAL YÖNÜ GÜÇLÜ'
Projenin, sağlık sektörüne nitelikli personel kazandırmasının yanısıra sosyal açıdan da önemli olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Oflaz, müracaatlarda engelli ve kız öğrencilere öncelik verdiklerini kaydetti. Kadınların ve engellilerin iş yaşamında daha fazla yer alarak toplumdan soyutlanmayacağını belirten Hakan Oflaz, eğitimlerin tamamen ücretsiz olduğunu vurguladı. Toplam 660 bin TL değerindeki projenin yaklaşık 590 bin TL'sinin İZKA tarafından karşılanacağını, önümüzdeki dönem 100 lise ve 250 lisans öğrencisine kurs vermeyi hedeflediklerini dile getirdi. CİHAN