Yeni
bütçe, Parlamentoda 299 milletvekilinin katıldığı
oylamada 41'e karşı 258 oyla kabul edildi.
Mali krizle mücadele temelinde tasarruf amacıyla bazı kamu kurum ve kuruluşların iptal edilmesi ya da birleştirilmesinin yanısıra bir dizi özelleştirilme yapılmasını da içeren yeni bütçe, 2012 yılı içind
e devlet harcamaları kısıtlanarak, bazı vergilerin arttırılması yoluyla toplam 10,4 milyar
avroluk tasarruf yapılmasını öngörüyor.
Yunanistan'ın alacaklılarına karşı güçlü bir müzakere kartı oluşturacağı belirtilen yeni bütçede ayrıca, ilk kez Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde 1,1 oranına denk gelen 2,4 milyar avroluk
faiz dışı
kredi sağlanması hedefleniyor.
Başbakan Papadimos dün geç saatlere kadar süren oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Yunanistan için kritik bir dönemde uygulanacak 2012 bütçesinin, ülkenin ilerideki 10 yılı açısından önem taşıdığını söyledi.
Papadimos ayrıca, Yunanistan'ın Avro kuşağında bulunduğunu ve burada kalmaya devam edeceğini belirterek, ''Yunanistan
Avrupa'ya aittir. Yunanistan olmadan Avrupa düşünülemez'' diye konuştu.
Eski Başbakan
Yorgo Papandreu da konuşmasında,
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkojy'nin Avrupa'daki borç kriziyle ilgili izlediği politikayı eleştirerek, ''Krizin, sadece Yunanistan'ın sorunu olmadığı konusunda kendilerini uyarmıştım ama anlamadılar. Hala da anlamıyorlar'' dedi.
Avrupa Birliği (AB), Avrupa
Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı maddi
destek karşılığında üstlendiği yükümlülükler çerçevesinde, GSMH'deki açığı yüzde 1'e düşürmesi gereken Yunanistan'ın, belirlenen hedefleri tutturabilmesi için, bugüne kadar alınan tedbirlerin dışında 2015 yılına kadar 22 milyar avroluk ek önlemler uygulaması gerektiği değerlendiriliyor.
AB, AMB ve İMF'nin 110 milyar Avroluk mali destek paketinden Yunanistan'a bu güne kadar yaklaşık 65 milyar Avro ödeme yapıldı.