NASA'dan yapılan açıklamada,
Glory adlı dünya
gözlem uydusunun, yarın bir Taurus XL roketiyle, ABD'nin
Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Barbara'daki Vandenberg Hava Üssü'nden uzaya fırlatılacağı belirtildi.
Açıklamada, 700 kilometre yüksekliğe eriştiğinde, dünya hakkında meteorolojik veriler gönderen diğer uydu filosuna katılacak olan Glory uydusunun,
yanardağ püskürmeleri,
orman yangınları, baca ve
egzoz dumanları sonucu havaya karışan zerrecikleri
analiz edeceği kaydedildi.
Ana görevi havadaki, aerosol adı verilen, çapları insan saçının çapından daha
küçük zerrecikler üzerinde çalışmalar yapmak olan Glory uydusunun yapımı ve dünya yörüngesine oturtulması 424 milyon dolara mal olacak.
Son 50 yıl içinde atmosferdeki aerosolleri incelemek amacıyla uzaya onlarca gözlem uydusunun gönderildiğine işaret eden bilim adamları, Glory uydusunun, aerosollerin ne ölçüde yayılmış olduğunu ve çeşitli özelliklerini etüt ederek, uzaydaki en hassas aerosol ölçümlerini yapabilecek şekilde tasarlandığına dikkati çekiyor.
Aerosoller ve iklim üzerine etkileri konusunda çok az şey bilindiğini belirten bilim adamları, atmosferde yıllarca kalan
sera gazlarının aksine, atmosferdeki ömürleri sadece haftaları bulan aerosolların yüzde 90'ının volkanik kül, çöl külü ve orman yangınlarıyla oluşan duman sonucu, geri kalanının ise insan etkisiyle ortaya çıktığını belirtiyor.
Aerosoller, renklerine ve kimyasal yapılarına bağlı olarak, güneş ışınlarını tekrar uzaya dağıtarak havanın soğumasına yol açabildikleri gibi, güneş enerjisini emerek atmosferin ısınmasına da neden olabiliyorlar.
AA