Gecede misafirlere seslenen konuşmacılar, Ortadoğu'da yeniden şekillenmekte olan
ekonomik ve siyasi yapıya ilişkin açıklamalarda bulundu.
İlk olarak kürsüye gelen
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, konuşmasında Ortadoğu'da
politika ve ekonominin yeniden şekillendiğini ve bu bağlamda Türk ve
Bahreynli işadamlarına da görevler düştüğünü söyledi. "Amacımız ülkemizle bu
bölgedeki ülkeler arasında yakın ilişki kurmak" diyen Yırcalı,
Türkiye'deki son ekonomik ve siyasal gelişmelerin ve ekonomik kalkınmanın Türkiye'ye ilgiyi çektiğini belirtti.
Türkiye ve bölge ülkeler ile arasında vizelerin kalktığını ve Türkiye,
Ürdün,
Lübnan ile
Suriye arasında bir serbest ticaret bölgesi kurulduğunu belirten Yırcalı, bölgede ilk kez böyle bir yapılanmanın olduğuna dikkat çekti. Bu oluşuma ileride başka ülkelerin de katılacağını anlatan Yırcalı, bölge ülkeleri arasında vizenin olmamasının çok önemli olduğuna değindi.
Türkiye ile Bahreyn arasındaki ilişkilerin olması gereken yerde olmadığını ifade eden Rona Yırcalı,
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasında da serbest ticaret alanı kurulması gerektiğini kaydetti.
BAHREYN TİCARET BAKANI: TÜRKİYE BATI'YA AÇILAN KAPIMIZ
Yırcalı'nın ardından kürsüye gelen Bahreyn
Ticaret ve
Sanayi Bakanı Dr. Hasan Fakhro da konuşmasında Türkiye'yi "Batı'ya açılan kapımız" olarak niteledi. Devletler ve hükümetler arasında ilişkilerin gelişeceğini; ancak asıl işi yapma görevinin özel şirketlere düştüğünü kaydeden Fakhro, "Biz de özel şirketleri yüreklendirmek için buradayız. Bahreynli işadamları burada yatırım yapmaya kararlı. Ayrıca Türk işadamlarını da Bahreyn'i ticaret merkezi olarak görmelerini öneriyoruz." dedi.
Bahreyn'in Körfez'in merkezinde önemli bir konumda bulunduğunu aktaran Fakhro, çok geniş bir pazara doğrudan ulaşımları olduğunu vurguladı. Bahreynli Bakan, "Daha fazla çaba göstermeli, pazarlarımızın farkına varmalı ve ticaretimizi daha yüksek seviyelere artırmalıyız. Ben yapabileceğimiz herşeyi yapmaya dair güvence veriyorum. Birbirimizden kazanacağımız çok şey var." diye konuştu.
Bahreyn'in ABD ile serbest ticaret anlaşması olduğuna da dikkat çeken Fakhro, halihazırda Bahreyn'de bu anlaşmadan faydalanan Türk şirketleri olduğunu söyledi.
Resepsiyonda ayrıca Türk Bahreyn İş Konseyi Başkanı Osman
Yıldırım Coşkun ve konseyin Eş Başkanı Khaled Al Maayed de birer konuşma yaptı.
Konuşmasının başında "Kendimi evimde hissediyorum" diyen Khaled Al Maayed, 5 yılda
İstanbul'da çok çalışma yaptıklarını belirtti.
BAHREYN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU TİVNİKLİ: YENİ BİR ÇAĞA ŞAHİT OLUYORUZ
Bahreyn Krallığı İstanbul Fahri Başkonsolosu Abdullah Tivnikli ise bölgedeki gelişmelere değinerek, "Yeni bir çağa şahit oluyoruz. Bölgedeki halklar bilinçli aktörler haline geliyorlar." dedi.
Fahri Başkonsolos, Ortadoğu'nun bir zamanlar medeniyetler merkezi olduğunu ama son yıllarda savaş ve istikrarsızlıkla anılmaya başladığını fakat yine de daha iyisini hak ettiğini vurguladı. Tivnikli, "İlişkilerimizi güçlendirmek için önceliklerimizi ve ilişkilerimizi yeniden belirlememiz gerek. Bir
refah ve istikrar bölgesi kurmadan küresel siyasi ve finansal sorunlarla baş edemeyiz. ABD ve Avrupalıların yaptığı da bu. Hem bu bizim ortak çıkarımıza. Fakat komşularımız zayıf olursa buna ulaşamayız. Halklarımızın refah ve istikrar isteklerini görmezden gelmeyiz. Fakirler ve gençler için yeni fırsatlar yaratabiliriz. Onlara bir vizyon verebiliriz. Onlara topluma katkı yapmalarına ve iyimserlik kazanmalarına
yardım edebiliriz." ifadelerini kullandı.
Resepsiyonda ayrıca Ekonomiden Sorumlu
Devlet Bakanı ve Baş
bakan Yardımcısı Ali
Babacan ile Bahreyn Veliaht Prensi Al Khalifa da birer konuşma yaptı.
Resepsiyonun sonunda Bahreyn'de yatırım yapan Türk işadamlarından Fatih Karamancı'ya ve Bahreyn Veliaht Prensi'ne birer plaket takdim edildi.
(CİHAN)