Ankara Büyükşehir Belediyesi
Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre,
İtfaiye Dairesi Başkanlığı köpek eğitim uzmanlarınca yetiştirilen 5 değişik cins
arama kurtarma köpeği, Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşanabilecek olası afetlerde göçük altında kalan kişilerin yerlerini belirleyecek şekilde eğitildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, K-9
arama kurtarma köpeklerinin eğitiminin büyük özveri istediğini belirtti.
Karakuş, itfaiye bünyesinde görev yapan
Dinçer Gülbağ, Ersin Ünver,
Harun Gökcel ve Yunus Yalçınkaya'nın zaman ve
sabır isteyen yorucu bir çalışma sonunda yetiştirdiği 5 ayrı cinsteki köpeğin, tatbikatlardaki performansları, katıldıkları yarışmalarda kazandıkları başarı ve yaşanan göçük olaylarında
enkaz altında kalan canlıların kurtarılmasında sağladıkları katkıyla, olası afetlerde etkin görev yapabileceklerini kanıtladıklarını bildirdi.
Eğitimcilerin, köpeklerin nefes alışlarından, tavır ve davranışlarından ne istediklerini anladıklarını ve onları kolaylıkla yönlendirebildiklerini ifade eden Karakuş, eğitimcilerin, K-9 arama kurtarma köpeklerini çok sevdiğini, yaşamlarının büyük bir kısmını onlarla paylaştığını kaydetti.
-''KÖPEKLER, ULUSLARARASI STANDARTLARDA''-
Eğitmenlerden Dinçer Gülbağ, köpek eğitiminin
hayvan 7-8 aylıkken başladığını, görev yapabilecek düzeye gelmesinin en az 2 yıl sürdüğünü belirtti.
Şu anda eğittikleri 5 cins köpeğin, uluslararası standartlarda olduğunu, 2 köpeği de aynı seviyeye getirmek için çalıştıklarını anlatan Gülbağ, arama kurtarma köpeği eğitiminin temel itaat, ileri itaat, çeviklik kazandırılması, sosyalleştirilmesi ve enkaz araması gibi başlıklarda yürütüldüğünü duyurdu.
Gülbağ, bir arama kurtarma köpeğini istenilen düzeye getirebilmek için düzenli bir program dahilinde en az 2 yıl aralıksız eğitim verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Tabii ki köpeklerimizin eğitimi belli bir formasyonun kazandırılmasıyla bitmiyor.
Köpeklerimizin formlarını korumaları ve kendilerini daha da geliştirmeleri için hazırladığımız programları aralıksız uygulanarak, onları en verimli seviyeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Köpekleri değişik çevre ve iklim koşullarına alıştırmak için Türkiye'nin değişik bölgelerine götürüyoruz.''
Köpeklerin beslenmelerinin de çok özel olduğuna işaret eden Gülbağ, şöyle devam etti:
''Köpeklerimize vitamin değeri çok yüksek özel mamalar dışında hiçbir
yiyecek vermiyoruz. Uyguladığımız farklı beslenme modeli arama kurtarma köpekleri için zorunlu. Kazandırdığımız beslenme alışkanlığı, köpeklerimizin göçük altında karşılaşabilecekleri yiyecek maddelerine yönelmelerini engelleyerek, arama kurtarma çalışmasında ilgilerinin dağılmasını önlüyor.''
AA