Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığının koordinesinde çok sayıda ilde organize
hırsızlık olaylarına karıştığı belirtilen ''Gaco'' adı verilen gruba yönelik eş zamanlı
operasyonda, 59'u kadın 83 kişi göz
altına alındı.
Adana ve
Osmaniye Emniyet Müdürlüğünün
işbirliği içinde 20 ilde mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili ''çıkar amaçlı suç
örgütü kurma, yönetme, üye olma,
suç örgütü ile birlikte hareket etme, yağma, evden nitelikli hırsızlık, çocukların suça sürüklenmesi,
dolandırıcılık,
yankesicilik, kullanmak için uyuşturucu bulundurmak ve kasten
yaralama'' olaylarına karışan zanlılara yönelik çalışma başlatıldı.
Ceyhan ilçe merkezli başlatılan
soruşturma kapsamında suç örgütünün varlığı tespit edilerek, 17 ay süresince
teknik ve fiziki takip gerçekleştirildi.
Örgüt liderleri Ahmet Ç. ve Murat G. ile çete üyelerinin 20 ayrı ilde çok sayıda hırsızlık olayı gerçekleştirdiği belirlendi.
Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde
Ankara, Osmaniye,
Gaziantep,
Kocaeli,
Kayseri ve
Mersin illerinde ikamet eden toplam 116 zanlının yakalanması için Adana'nın Ceyhan ilçesi merkezli operasyon yapılmasına karar verildi.
Aralarında
özel harekat timlerinin de bulunduğu yaklaşık 600 polisin de katılımıyla Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Osmaniye, Mersin ve
Şanlıurfa illerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda 54'ü Osmaniye'den olmak üzere 59'u kadın toplam 83 zanlı gözaltına alındı. Zanlılardan 18'inin yaşlarının 18'den
küçük olduğu belirtildi.
Zanlıların tamamı Ceyhan ilçesine getirilirken, operasyonda 7
tüfek, biri
Glock marka 2 tabanca, 4
bıçak, 56 cep telefonu, 6 adet tornavida, 11 adet kol saati, 37 adet uzun namlulu
silah mermisi, 2
bilezik, 13 otomobil, 11 bin 115 lira nakit para, 3 oto teybi, 4 yüzük, 2 küpe, 1 bileklik, 1 kolye, 5 bilgisayar kasası, 6
dizüstü bilgisayar, 5 dijital
kamera, 1 su sayacı, 1 LCD televizyona el konuldu.
Yaklaşık 100 olayın aydınlatıldığı operasyonla ilgili 180 bin sayfalık soruşturma evrakı hazırlandı. Ceyhan ilçesinde sorgulamaları tamamlanan zanlılar, gruplar halinde adliyeye sevk edilmeye başlandı.
Operasyon öncesi, günde onlarca hırsızlık olayı yaşanırken, operasyonun yapıldığı gün, baskınların gerçekleştiği illerde evden hırsızlık olaylarının gerçekleşmediği bildirildi.
-YÖNTEMLERİ-
Yapılan çalışmalarda, zanlıların özellikle gündüzleri dilenci gibi davranarak gezdiği, boş olan evlerin kapı ve pencerelerini çelik tornavida ve saç tokası ile açtıkları, evin içinde bulunan camekan ve
sandık türü eşyaları açmak için de geliştirmiş oldukları törpülenmiş anahtar kullandıkları belirlendi.
Birilerinin olması halinde ise zanlıların fal bakmak veya su istemek bahanesiyle içeri girdikleri, ev sahibinin manevi duygularını kullanarak, ''evde muska var'' veya ''büyü bozmak'' bahanesiyle dolandırıcılık olaylarını gerçekleştirdikleri tespit edildi.
Zanlıların, özel olarak hırsızlık sırasında tek bir markaya ait tornavidayı kullandıkları gözlendi.
Piyasa değeri 40-50 TL olan tornavidanın uzun ve sağlam olması nedeniyle zanlılar tarafından kapı açmada kullanıldığı belirtildi.
Çete üyelerinin çaldıkları altını ise Osmaniye'de kuyumculuk yapan Alpaslan A. aracılığıyla paraya çevirdikleri öğrenildi.
Örgütün kasası durumunda olan Alpaslan A'nın evinden antik döneme ait olduğu değerlendirilen tarihi eserler ele geçirildi. Ayrıca, suç örgütünün mali hesaplarıyla ilgili belgeler de zanlıda bulundu.
-''CİKOLALA ASTER DEAMEN (POLİSLER BİZİ YAKALADILAR)-
Bulgaristan başta olmak üzere balkan ülkelerinden 1950 yılında
Türkiye'ye geldikleri belirlenen, polis tarafından ''Gaco'' adı verilen gruba yönelik bugüne kadar planlı ve koordineli operasyon gerçekleştirilmedi.
Balkanlardan geldikten sonra özellikle, Osmaniye, Mersin'in
Tarsus ilçesi ve Adana'nın Ceyhan ilçesine yerleşen ''Gacolar''ın, sürekli mal varlığına karşı suç olaylarına karıştığı biliniyor.
Çoğunluğunun hırsızlıktan suç kaydı bulunan zanlılar, aralarında Arnavutça ile karışık oluşturdukları ''Çingene dili'' ile konuşuyor. Özellikle teknik takibe yakalanmamak amacıyla kendilerine özel dil oluşturan zanlıların konuşmalarını çözebilmek için polis de tercüman tutmak zorunda kaldı.
Polislere ''Çikola'' diyen zanlıların, bazı şifreli sözleri şöyle sıralanıyor:
''Aster deaman (Yakaladılar bizi), Agustanliyan (Altın çaldım), Pangordom vudar (
Kapıyı kırdık), Puçardom vudar (Kapıyı açtım), Tumen so çordunuz (Siz ne çaldınız?), Ker rosada (Evi arıyoruz), Yek vatsa çördüm (Bir avuç çaldım), Cikolala aster deamen (Polisler bizi yakaladılar), Şoraliyan (
Cumhuriyet altını), Musuyengi (Bilezik), Amagala casa (Hırsızlığa gidiyoruz) ve Cikolala ayanin tavde (Polisler geliyor kaçalım).''
-DAHA İYİ HIRSIZLIK YAPMAK İÇİN ADAKLIK KOYUN KESİYORLAR-
Suç örgütünün dönemsel olarak il dışına hırsızlığa çıkmadan önce muska yaptırdığı belirlendi.
Zanlıların, yapılan fiziki ve teknik takipte, istedikleri kadar mal çalamadıkları için muskacı ile tartıştıkları da tespit edildi. Diğerlerinin tepkisini alan muskacı zanlı, ''Size, karşı büyü yapmışlar. Hemen o muskayı toprağa gömün, ben size yeni muska yazıyorum. Bunu kullanın işler 2 katına çıkacak'' diye uyardığı öğrenildi.
Zanlıların, hırsızlık faaliyetlerinin ''bol ve verimli'' geçmesi için ise adaklık
koyun kestikleri bildirildi.
Kadın zanlıların, polis tarafından şüphe üzerine durdurulmaları halinde ise ziynet eşyalarını cinsel organlarına sakladıkları vurgulandı. İki zanlının cinsel organından doktor kontrolünde ziynet eşyasının çıkarıldığı kaydedildi.
-VESTİYERDE HAZIR HIRSIZLIK SETLERİ-
Zanlıların, Adana, Osmaniye, Gaziantep çevresinde ekipler tarafından tanınmaları üzerine,
Marmara bölgesine yerleşmeye hazırlandıkları belirlendi.
Örgüt lideri Ahmet Ç'nin Kocaeli'ne bağlı Çayırovası ilçesine üst kurduğu, buradan hareketle
İstanbul ve
Bursa dahil bölgedeki illerde gruplar halinde hırsızlık yaptıkları anlaşıldı.
Operasyon sırasında Ahmet Ç'nin Kocaeli'ndeki evine yapılan baskında 3 odalı evde, 30 kişinin bulunduğu görüldü. Evin girişindeki vestiyer de ise hırsızlığa gidecekler için hazır ''setler'' bulunduğu gözlendi.
Hırsızlıkta kullanılan setlerde,
parmak izi bırakmamak için çorabın yanı sıra, toka, kaşık, tornavida,
kredi kartları bulunduğu öğrenildi.
-KADINLAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR-
Suç örgütünün büyük çoğunluğu kadınlar oluştururken, lider kadrosunda da kadınlara yer veriliyor. ''Bucu'' lakaplı Hamide Ç'nin gruplar arasında koordineyi sağladığı belirlendi.
Zanlıların, evlenirken de kendi çevresinden kadınları
tercih ettiği öğrenildi.
Erkek zanlıların, bir kadınla evlenmek istediğinde, güzelliğine bakmak yerine hırsızlık marifetlerini öğrenmeye çalıştığı belirtildi.
İller arasında veya gruplar arasında ise kadınların para veya altın karşılığında
transfer edildiği öğrenildi. Dolandırıcılık konusunda yetenekleri bulunmayan bir Çingene ailesinin, başka bir aileden bu konuda deneyimli kadınla oğullarını evlendirdiği, bunun için de altın veya para verdikleri bildirildi.
Bu arada, operasyonla ilgili zanlılarla polis arasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Çete üyesi
yaşlı bir kadın, kendisini yakalayan polisin başka ilden geldiğini öğrenince, ''Kuzum, sizi buraya kadar yorduk. Hakkını
helal et'' dediği, başka bir kadının ise ''Amirim, sen isteseydin biz gelirdik. Niye bu kadar masraf ettiniz bizim için'' diye konuştuğu belirtildi.
Ceyhan İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirilen bir başka zanlı ise koluna giren iki polis memuruyla merdivenlerden çıkarken, geriye dönüp bahçedeki 500'ü aşkın polis ve zanlıya bakarak, ''Vay be. Maşallah ne güzel operasyon olmuş. Takdir ediyorum sizi abi'' dediği öğrenildi.
-ÖRGÜTSEL SUÇA GEÇİT YOK-
Adana Emniyet Müdürü Mehmet
Salih Kesmez, operasyonun Türkiye için büyük önem taşıdığı, mal varlığına karşı işlenen suçlara yönelik oluşuma ciddi
darbe vurulduğunu söyledi.
Asayiş Daire Başkanlığı'nın Türkiye'de yaptığı ikinci organize büyük çalışma olduğunu belirten Kesmez, şunları kaydetti:
''Daha önce kontör dolandırıcılığına yönelik operasyon yapılmıştı. Onda da yine Adana ekibimiz yer almıştı. Bu çalışma ise planlı ikinci büyük operasyon özelliğini taşıyor.
Örgütsel suçlarda hemen gidip alıp gelemiyorsunuz. Bunun için zaman gerekiyor. Arkadaşlarımız da diğer illerle başarılı bir
iletişim halinde 17 ay zanlıları takip edip, operasyonu gerçekleştirdi. Başarılı bir operasyon oldu. Buradan bazılarının
ders çıkarması gerekir. Örgütsel suça geçit yok.''
Kesmez, bundan sonraki hedeflerinin
kaçakçılık,
terör veya
asayiş alanında uluslararası bir çetenin yine Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonun da çökertilmesi olduğunu belirtti.
AA