1990'lı yılların başından itibaren uygulamaya koyduğu ekonomi
politikalarıyla dünyanın en lüks
bölgelerinden biri haline gelen
Dubai'yi örnek alan Nahçıvan yönetimi,
Türkiye,
İran ve
Ermenistan'ın tam ortasında bulunmasını avantaja dönüştürerek
ekonomik kalkınmasını hızlandırmayı amaçlıyor.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti
Ekonomik Kalkınma ve Devlet
Yatırımları Dış İlişkiler Müdürü
Emin Zeynelov,
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) öncülüğünde bazı temaslarda bulunmak üzere Nahçıvan'da bulunan bir grup Türk gazeteciyi kabulünde Türkiye ile Nahçıvan arasındaki ticari ilişkilere değindi.
Emin Zeynelov, Nahçıvan olarak bölgede daha hızlı
büyümek ve ekonomik refahı geliştirmek amacıyla serbest ticaret bölgesi, gümrüksüz ticaret, yatırımcıların
teşvik edilmesi gibi bir dizi işlem üzerinde çalışma yürüttüklerini belirterek, bölgenin Dubai'si olmak için çalışmalarda bulunduklarının kaydetti. Zeynelov, Dubai gibi vergiden muaf bölge oluşturulmasıyla ilgili ''Hemen yarın olacak diyemeyiz ama bu konuda çalışma yapılıyor'' diye konuştu.
Zeynelov, bir dönem üzerinde tartışılan Türkiye-İran-Nahçıvan serbest ticaret bölgesi uygulaması konusunda,
bakanlık olarak böyle bir çalışmalarının bulunmadığını, ancak bu politikaların
Azerbaycan devleti tarafından daha üst bir politika olarak yürütülebileceğini söyledi.
-TÜRKİYE-NAHÇİVAN ÖZERK BÖLGESİ TİCARET HACMİ-
Türkiye ile Nahçıvan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 78 milyon dolara ulaştığını kaydeden Zeynelov, bunun 50 milyon dolarının Türkiye'den ithalat, 28 milyon dolarının ise Nahçıvan'dan Türkiye'ye ihracat olduğunu bildirdi.
Nahçıvan'ın dış ticaretinin yüzde 26'sını Türkiye ile yaptığını anlatan Dış ilişkiler Müdürü Zeynelov, İran ile olan ticaretin ise toplam ticaretin yaklaşık yüzde 4'üne tekabül ettiğini belirtti. Türkiye'den genel olarak teknoloji ağırlıklı mal ithalatı yaptıklarını,
fabrika parçalarının yanı sıra bazen tüm fabrikayı satın alarak ülkelerine getirdiklerini anlatan Zeynelov, Nahçıvan'dan Türkiye'ye ise geçen yıl 4,4 milyon dolar değerinde 126 milyon kilovatsaat (KWH) elektrik ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Nahçıvan'da bulunan 64 Türk menşeli firmada 843 kişi Türk vatandaşının çalıştığını ve bu işletmelerin ticaretin yanı sıra
gıda üretimi gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini söyledi.
-''HERŞEY UCUZ''-
Toplantıda bir gazetecinin ''Neden Türk yatırımcılar burada yatırım yapsın?'' diye sorması üzerine Dış İlişkiler Müdürü Emin Zeynelov, Türkiye'ye kıyasla Nahçıvan'da
işgücü, elektrik ve doğalgazın daha
ucuz olduğunu ve bunların da bir malın girdi maliyetini belirlediğini söyledi. Azerbaycan'ın,
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ile KDV anlaşması bulunduğunu ifade eden Zeynelov, dolayısıyla
Rusya dahil bu pazara girmek isteyen Türk yatırımcıların avantajlı konuma geleceklerini ileri sürdü.
Nahçıvan'ın büyüme hızının geçen yıl yüzde 20 civarında olduğunu ve bu yıl da bu orana yakın bir büyüme beklediklerini söyleyen Zeynelov, özerk bölgenin 2005'ten bu yana kesintisiz büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.
Daha fazla Türk yatırımcıyı ülkesine davet eden Zeynelov, ülkede bir çok alanın halen çok bakir olduğunu ve Türk yatırımcıların bu alanlara girmesini memnuniyetle karşılayacaklarını belirtti.
-ÇİNLİ LİFAN'DAN OTOMOTİV YATIRIMI-
Öte yandan Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin kalkınması, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin'in de ilgisini çekmeyi başardı. Çin'in otomobil markalarından biri olan Lifan'ın 2010 yılı başında Nahçıvan yönetimi ile bölgede ortak bir otomobil montaj fabrikası kurduğu kaydedildi.
Bölgede incelemelerde bulunan gazetecileri fabrikaya götüren Azeri yetkililer, Çinli ve Azeri 50'den fazla işçinin çalıştığı fabrikanın aylık üretim kapasitesinin 80 otomobil olmasına karşın halen bu sayıya ulaşılamadığını bildirdi.
Azerbaycan'ın tüm bölgelerine otomobil gönderen fabrikada
dizel ve benzinli olmak üzere iki çeşit aracın montajının yapıldığı kaydedildi. Lifan markasıyla Nahçıvan'a getirilen
araç parçaları, burada montaj işleminden sonra Naz Lifan adını alıyor. Azeri yetkililer, şu anda fabrikadaki tüm parçaların Çin'den geldiğini ancak önümüzdeki günlerde bazı parçaların bu fabrikada yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.
Bu arada, söz konusu fabrikada üretilen araçlardan 200'ünün satıldığını belirten yetkililer, bankalarla yeni
kredi anlaşmaları yapılmaya çalışıldığını, bunun sağlanması halinde,
satış rakamlarının yükseleceğini ifade ettiler.
AA