Narlı Ev, Çardaklı
Köşk, Mahmut Nedim Konağı,
Gümrük Hanı ve Mustafa
Hacı Kamiloğlu Evi gibi 75 tarihi yapıyı
restore ederek turizme kazandıran ŞURKAV'ın mülkiyetinde bulunan ve harap durumda olan iki evin kurtarılarak, turizme kazandırılması için hazırlanan proje kapsamında ŞURKAV
Taziye evinin yanında bulunan tarihi evin
restorasyon çalışmaları başladı.
Karacadağ
Kalkınma Ajansı ve ŞURKAV'ın mali katkılarıyla yürütülen "Geleneksel Tarihi
Urfa Evi Restorasyonu ve Mahalli
Yemek Kültürünün Tanıtılması ve Yaşatılması
Projesi" kapsamında restorasyonu yapılan tarihi ev 1 Temmuz 2011 tarihinde sona erecek ve
Şanlıurfa kültür ve turizmine
hizmet etmeye başlayacak.
Şanlıurfa
Valisi
Nuri Okutan, bugün restorasyonu yapılan harap haldeki evi ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Vali Okutan burada yaptığı açıklamada, "Şehrin tarihi dokusunu ortaya çıkarmak için başta valiliğimiz olmak üzere tüm ilgili kurumlar iş birliği halinde çalışarak, Şanlıurfa'nın tarihi dokusunu Şanlıurfa turizmine kazandıracağız." dedi.
Yapılan restorasyon çalışmalarına da bizzat katılan Vali Okutan, tarihi Urfa taşıyla aslına uygun düzenlenen evde bir taş da kendisi koydu.
SELÇUKLULARA AİT HANLARDA İLK ONARIM
İl Kültür ve
Turizm Müdürü Selami Yıldız
Selçuklu dönemine ait hanlarda yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda onarıma açılacağını ifade etti.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği imkânlarıyla Bozova ilçesine bağlı Büyükhan Köyündeki Selçuklu dönemine ait Çarmelik Kervansarayı'nda ilk defa Şanlıurfa Müzesi başkanlığında arkeolojik kazı çalışmalarını başlatmıştı. Yapının bölümleri ve temellerinin ortaya çıktığı arkeolojik kazılardan sonra tarihi yapıların röleve, restitisyon, restorasyon, satatik sağlamlaştırma ve elektrik projelerini hazırlandığını dile getiren Yıldız,
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 yatırım programına alındığını ve 2011 yılında onarımının yapılacağını söyledi.
Çarmelik Kervansarayı;
Suruç ilçesine bağlı Aligör (11
Nisan) Köyü'nün kuzeyinden geçen eski Bozova yolunun 10 km.sinden batıya sapan yol 4 km sonra Çar Melik Kervansarayı'nın bulunduğu Büyük Han Köyü'ne ulaşır. Kesin inşa tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekte olup, plan ve inşa tarzına bakılarak
Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı avlu, avlu ve güneydeki kapalı bölümden oluşan karma tipteki hanların anıtsal bir örneğidir.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik kalesine ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir.
Güneydoğu
Anadolu Bölgesinden daha çok
Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgün konumu ve yöredeki "Han" yapılarının en
erken tarihlisi olması bakımından çok önemli bir eserdir. 63.40x65.20 metre boyutlu bir avluya sahip olan kervansaray, güney cephesi dışında büyük ölçüde tahrip olmuştur.
CİHAN