Açılış törenine eski
bakanlardan Rıza Akçalı,
İstanbul İlim
Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı
Mehmet Fırıncı ile Said
Nursi'nin talebelerinden Said
Özdemir ve Selahattin Akyıl katıldı.
Balçova Termal Tesisleri'ndeki törende konuşan Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, bugün dünyada milyonlarca gönlü aydınlatan bir davanın doğuş yıllarını yâd edip o çileli yıllardan kalan hatıralarla hafızalarını bir kez daha tazelemek adına bir araya geldiklerini belirtti.
Bediüzzaman'ın talebesi Said Özdemir de
Türkiye ve dünyadaki hapishanelere 30 bin
takım Risale-i Nur Külliyatı göndermek için bir proje başlatıklarını açıkladı. Ardından Bediüzzaman'ın talebeleri, o dönemle ilgili hatıralarını anlattı. 1873-1960 yılları arasında yaşayan
Said Nursi'nin bütün hayatının iman ve Kur'ân hizmetiyle geçtiğini, hiçbir siyasi veya başka emeli, maksadı olmayan Nursi'nin, Türkiye'nin kurtuluşu için mücadele edip 1. Dünya Savaşı'nda Ruslara
esir düştüğünü anlatan Yüce, sonraki yıllarda hizmetlerinin anlaşılmadığını ve hayatının sürgünlerde, hapislerde geçtiğini dile getirdi.
Serginin Said Nursi'nin hayatını, yakın talebelerini, en büyük eseri Risale-i Nur'ların
telif yıllarını, baskıları ve zulümleri anlattığını belirten Yüce, "
Bediüzzaman Said Nursi sergisini,
İzmir'de ilk olmak üzere 11. defa açıyoruz. İki defa Almanya'da, dokuz defa Türkiye'de açtık. Bütün devlet yetkilileri iştirak etti. İzmir,
Manisa, çevre iller ve ilçelerden gelen binlerce insan, gözyaşları içinde geziyor. Şu ana kadar açtığımız sergileri 120 bin kişi ziyaret etti." şeklinde konuştu.
Risale-i Nur'lar insanlığın imanının vurgulayan Yüce, "Daima vatana, millete faydalı insanlar yetiştirmeye çalışmış. Bunların hayat hikayesini, 20. yüzyılın başından bugüne kadarki süreci anlatıyor bu sergi. 2 Aralık'a kadar saat 10.00 ile 21.00 arasında açık kalacak." dedi. Sergi afişinin indirimesiyle ilgili soruyu da ceplandıran Yüce, "Burası ticari bir kuruluş. Biz de burada kültürel bir sergi düzliyoruz." diye konuştu.
Eski Bakan Akçalı ise bugünü ve yarını anlamak isteyenlerin, Bediüzzaman'ı tanımadan bunu yapmasının mümkün olmadığını,
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bir aydın olarak İslâm dünyasının içinde bulunduğu dertlere çare aradığını, bütün hayatını müspet bir hareket üzerine kurduğunu, kendisini ve talebelerini şiddetten, terörden, kaba kuvvetten arındırdığını ifade etti.
Açılışta dua eden Özdemir ise Türkiye'dekiler başta olmak üzere insanların imanını kurtarmak adına dünyadaki hapishanelere 30 bin adet külliyatın gönderileceği bir proje başlatıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Yüce, Fırıncı, Özdemir, Akçalı ve Bediüzzaman Said Nursi'yi gören bazı kişiler, sergiyi birlikte açtı ve gezdi.
(CİHAN)