Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek gözetiminde,
Türkiye'nin
Londra Büyükelçiliğindeki
imza töreninde
anlaşmaya Türkiye adına Londra Büyükelçisi
Ünal Çeviköz, Jersey Adaları adına ise
Ekonomi Bakan Yardımcısı Paul Routier imza attı. İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Şimşek, bir soru üzerine, anlaşmaların sonuç doğuracağına inandığını vurgulayarak, "Yoksa, biz bu işleri sırf göstermelik olsun diye yapmıyoruz" dedi.
Anlaşmaların kağıt üzerinde kalmayacağını ve uygulanacağını belirten Bakan Şimşek, anlaşmaların bağlayıcı nitelikte olduğuna dikkati çekti.
Maliye Bakanı Şimşek, iki
ülke arasında imzalanan anlaşmanın Türkiye'nin "
vergi cennetleri" olarak tanımlanan ülkelerle yaptığı ilk çifte vergilendirme anlaşması olduğunu belirtti. Şimşek, anlaşmanın karşılıklı her türlü veri ve bilgi değişimini, hatta vergi denetimini de sağlayacağını vurguladı.
TÜRKLERE AİT KAYIT DIŞINI TAHMİN ETMEK ZOR
Bakan Şimşek, bir gazetecinin, “Türklere ait ne kadar
kayıt dışı paranın yurtdışında tutulduğunu öngörüyorsunuz?" yönündeki sorusunu, “Resmi bir tahminimiz yok ama 70'li ve 90'lı yıllarda Türkiye'de bazı siyasi ve
ekonomik istikrarsızlıklar vardı. O dönemlerde, Türkiye'den dışarıya çok ciddi miktarda bir kaynak,
sermaye aktarımı olduğuna dair bir kanı var. Ama miktarı konusunda çok değişik rakamlar var, o nedenle ben o tahminin içine girmeyeyim'' şeklinde cevapladırdı.
G20 ZİRVESİ'NDE KARAR ALINDI
Bakan Şimşek, 2009 yılının
Nisan ayında Londra'da G20 zirvesinin yapıldığını ve kendisinin de bu zirveye katıldığını anımsatarak, vergi cennetlerinin bu türden anlaşmaları imzalamalarının gerekliliğini bu zirvede gündeme getirdiklerini söyledi.
Şimşek, bunun daha sonra kabul gördüğünü ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (
OECD) daha önce hazırladığı
model anlaşma çerçevesinde Türkiye'nin şimdi birçok ülkeyle anlaşmalarını ya revize ettiğini ya da anlaşma olmayan ülkelerle anlaşmalar imzaladığını kaydetti. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
öÖnemli olan burada, herkesin elde ettiği gelir çerçevesinde bir miktar vergi ödemesidir. Bu genel bir prensiptir. G20 ülkelerinin bu konudaki tavrı çok önemli oldu. Bazı çevreler, 'Bu anlaşmalar yapılıyor ama sonuç doğurmayacak' diyor. Yok böyle bir şey. Bu anlaşmalar bilgi değişimini içeriyor.Bu anlaşmaların bazıları karşılıklı olarak yerinde vergi incelemesine dair imkan sağlıyor.Dolayısıyla, 'anlaşmalar yapılıyor sonuç doğurmayacak' yaklaşımı son derece anlamsız bir değerlendirme. Bu anlaşmalar sonuç doğuracak."
Maliye Bakanı Şimşek, Jersey Adalarıyla imzalanan anlaşmanın yanı sıra, Man Adası, Bermuda, Cebelitarık, Cayman Adaları, Seyşeller, Guernsey, Bahamalar ve
İngiliz Virjin Adalarıyla da bilgi değişimi anlaşmaları yapmak için görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Türkiye ile Jersey arasında imzalanan Bilgi Değişim Anlaşması,
vergi kaçakçılığı ile vergiden kaçınmanın önlenmesi ve zarar verici vergi rekabeti ile mücadele edilmesi konusunda önemli bir adım olarak görülüyor.
DHA