Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çınar, Hindistan'da, Çin'de oluşan
ekonomik sinerjinin
Türkiye'deki madenleri etkilediğini belirterek, ''Bu yüzden madencilik faaliyeti yaparken, artık sadece kendi ülkemizdeki ekonomik dengeleri ya da kendi ihtiyaçlarımızı gözeterek bir faaliyet yapma zemininin kalmadığını, son 10 yıl bize gösterdi'' dedi.
Dünya ekonomisinin 2000'li yılların başından itibaren hızlı şekilde büyüdüğüne ve buna bağlı olarak da ham maddeye olan talebin arttığına işaret eden Çınar, şöyle devam etti:
''Şunu gördük, mühendisliğin yanında, önemli disiplinler arasında ekonomi,
işletme bulunuyor. Hindistan'da, Çin'de oluşan bir ekonomik sinerji, bizim buradaki madenlerimizi etkiledi. Bu yüzden madencilik faaliyeti yaparken, artık sadece ülkemizin sınırları içerisinde, kendi ülkemizdeki ekonomik dengeleri ya da kendi ihtiyaçlarımızı gözeterek bir faaliyet yapma zemininin kalmadığını, son 10 yıl bize gösterdi.
Artık
madenciler dünyayı takip edip, gelişmeleri görmek zorunda. Kendi ihtiyacını karşılarken bile, dünyadan bağımsız hareket edemeyeceğini bilmiş olmak durumunda. Son ekonomik krizi baz alacak olursak, izleyenlerin çok zarar gördüğünü, burada çok dikkatli bir şekilde izlemenin ötesinde, öngörebilme kabiliyetimizi geliştirebilmemizin, kendi sektörümüzün ayakları üzerinde durabilmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet
Hamdi Yıldırım da şu anda içinde bulunulan dönemin, madencilik sektörü açısından çok önemli bir zaman dilimi olduğunu belirtti.
Yıldırım, 4 ay önce yasalaşan Maden Kanununun yönetmeliğini 6
Kasım itibariyle yayınlamış olduklarını dile getirerek, ''Dolayısıyla, madencilik sektörü, yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Maden mevzuatı ve maden ruhsatları da bu sektörün gelişmesinde çok önemli altyapılar oluşturuyor'' dedi.
Sektörün ciddi birtakım değişikliklerin başlangıcında olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu dönemde, özellikle madencilik sektöründe faaliyet göstermek isteyen yatırımcıların, dünya madencilik sistemiyle ilintili olarak, dünya ile entegrasyonunu sağlayacak birtakım yeni düzenlemeleri de yaptıklarını kaydetti.
Yaklaşık 20 bin ziyaretçinin gelmesi beklenen
fuara, uydu
haberleşme, kimyasal, minerolojik ve petrografik
analiz laboratuvarları, topoğrafik ölçme,
sondaj makine ve ekipmanları, cevher zenginleştirme proje makine ve ekipmanları, açık ve yer altı maden işletmeciliği proje, makine ve ekipman firmaları ve madencilik sektörüne
hizmet veren firmalar katılıyor.
Fuar, 14 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.