The
Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr.
Temel Yılmaz, diyabetin, her yıl AIDS'ten daha fazla ölüme neden olduğunu belirterek, diyabetin
kalp damar hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğunu kaydetti.
Yılmaz, insan ölümlerinin yüzde 80'inin diyabetten kaynaklandığını ifade ederek, diyabeti ''bütün hastalıkların bir numaralı etkeni'' olarak tanımladı.
''Diyabete, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen uzun saatler ile hızlı yenen yiyeceklerin neden olduğunu söyleyen Yılmaz, diyabetin hızlı gelişmesinin yeni hayat modelinden kaynaklandığına işaret etti.
Yılmaz, Türkiye'de diyabetin son 10 yılda yüzde 100 artış gösterdiğini anlatarak, sokaktaki her 4 kişiden birinin diyabetli olduğuna dikkati çekti.
Diyabetin belirli bir dönem gizli devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ''Gizli diyabetin anlaşılması için tokluk kan şekerinin ölçtürülmesi gerekir. Günde yarım saatlik bir yürüyüş, diyabetli olma riskinin yüzde 58 azaltıyor'' dedi.
Yılmaz, Tip 1 diyabetin çocuklarda da görüldüğünü anlatarak, günde 4-5 kere insülin olduklarını ve insülinsiz bir hayatın en fazla 3 hafta süreceğini kaydetti.
Temel Yılmaz, Türkiye'deki 14 milyon obezitenin yüzde 70'inin
ev hanımı olduğuna da dikkat çekti.
-ŞAHİN: ''SPORA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BURADAYIZ''-
2010
FIBA Dünya
Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olan Türk Milli Basketbol Takımı oyuncularından
Oğuz Şahin, etkinlikte yer almaktan mutlu olduklarını, gerekli tanının doğru ve zamanında olmasının önemli olduğunu, kendilerinin ise
spora dikkat çekmek için etkinlikte bulunduklarını vurguladı.
Prof. Dr. Yılmaz'ın yarım saatlik yürüyüş önerisini hatırlatan Şahin, yarım saatin, uzun bir zaman dilimi olmadığını, mahalledeki parklarda bile egzersiz aletlerinin bulunduğunu ve insanları spora
teşvik etmenin önemli olduğunu ifade etti.
Ömer Onan da beslenme ve sporun önemli olduğunu belirterek, Türk halkının spor konusunda genelde tembellik ettiğini kaydetti.
Onan, bir saatlik yürüyüşün, vücudun zinde olmasında önemli olduğuna işaret ederek, ''Avrupalılar kendilerine
vakit ayırıyorlar.
Bizim de kendimize vakit ayırmamız lazım'' diye konuştu.
Sporu yaygınlaştırmanın önemine dikkati çeken Onan, büyük
şehirlerde insanların imkanları bulunduğunu, ayrıca Türkiye'deki spor algısının 5'i geçmediğini, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'den dünya birincisi bir yüzücü çıkmadığını kaydetti.
Karşıyaka Basketbol Takımı oyuncusu ve diyabetli Alper Saruhan da diyetle spor hayatına devam ettiğini belirterek, diyabetin spor yaparak yenildiğini anlattı.
Saruhan, diyet yaparken bazı şeylerden vazgeçmenin başta sıkıntı oluşturduğunu, ancak bu duruma alıştığını ve şu an
takım arkadaşlarının da sağlıklı beslenmek için kendi menüsünden yediğini belirtti.
Novartis Kardiyovasküler ve Metabolizma bölüm direktörü Yalçın Göl de kurum olarak
yaşam süresinin uzatılması için çalıştıklarını, hastaların birçoğunun hastalığının farkında bile olamadığını ve bu gibi etkinlikleri diyabete dikkat çekmek için yaptıklarını söyledi.
AA