İlerleme Raporunu
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevskiye teslim eden Fuere, “Rapor, çok alanlarda yapılan ilerlemeleri olumlu görürken, Makedonya
Hükümetinin de bildiği bazı alanlarda da ek çalışmaların yürütülme gereğine dikkatleri çeker. Başbakanın da bu alanlarda, hemen çalışmaların başlatılacağı haberini de takdirle karşıladım'' dedi.
Biz, Makedonya'yı, Hükümeti ve vatandaşları, reformların gerçekleşmesi doğrultusunda her zaman destekleyeceğiz, diyen Fuere, Makedonya'da 12 ay içerisindeki gelişmeler, İlerleme Raporunda objektif olarak değerlendirildiğini söyledi.
Makedonya Başbakanı Gruevski, İlerleme Raporu hakkında konuşarak: “Raporun büyük bir bölümünde ülkenin ileriye doğru olumlu adımlar attığını vurgulanırken, az bir bölümde ise tavsiyeler sunulur ki hükümetimiz bu alanlarda çalışmalarını sürdürecekö dedi.
“
Avrupa Komisyonu'nun her alanda ilerlemenin var olduğunu belirtmesinden memnun olduğumu ifade ederken yaptıklarımız takdir edildi. Hükümet olarak verilen tüm tavsiyeler üzerinde bugünden çalışmalarımız başlıyorö söyledi Başbakan Gruevski.
Raporda, geçen yıla kıyasen Makedonya'nın meclis, yargı, kamu
yönetim ve
azınlıkların korunmasına kısmen ilerleme kaydettiği belirtiliyor.
Ekonominin istikrarlı olmasını olumlu değerlendirirken, Makedonya'da işsizlik orantısının çok yüksek olmasında endişe ettiğini vurguluyor.
Raporda, Makedonya'nın siyasi kriterleri yerine getirmeye devam ettiği ancak siyasi
diyalog, yargı ve kamu yönetimdeki reformlar, rüşvetle mücadele ve
ifade özgürlüğü alanlarında gayret göstermesi gerektiği not ediliyor.
Avrupa Komisyonu'nun 80 sayfalık 2010 Makedonya İlerleme Raporunda Türkler de iki yerde anılıyor:
“Azınlık ve kültür haklarında
küçük bir ilerleme kaydedilmiştir. Çoğunlukta olmayan toplulukların korunmasıyla ilgili yasal çerçeve büyük ölçüde uygulanıyor ancak bunun Ohri Çerçeve Anlaşması'nın ruhunu tamamen saygı göstererek etkili bir şekilde uygulanmasının hala sağlanması gerekiyor.
Kamu yönetimde çoğunlukta olmayan toplumlarla ilgili hakça temsil ilkesinin uygulanmasında bazı ilerleme kaydedilmiştir. Ancak daha küçük toplumlar, özellikle
Romanlar ve Türkler dezavantajlı olmaya devam ediyor”.
“Nüfusun yüzde 20'si altında temsil edilen
azınlıklar (Türkler, Romanlar, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar) haklarını korumakla görevli acente halen tam işler halde değil. Acente yetkileri, bütçesi ve görevinin belirlenmemiş olmasından dolayı daha küçük azınlıkların haklarını korumak için önemli bir faaliyet ya da girişim üstlenemedi.
Kamu yönetimde daha küçük toplumların Türk ve Roman toplumunun temsil edilmesi halen düşük kalıyor.”
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl ki
raporda da Makedonya'nın AB ile üyelik müzakerelerine başlaması doğrultusundaki tavsiyeler tekrarlandı ancak müzakere tarihi belirtilmedi.
DHA