Fiyatların artmasını fırsat bilen depocular yeşil domates stokunu artırırken,
Bursa Üretici Köylüler Birliği Başkanı Reşat Akyel, daha fazla para kazanmak amacıyla zirai ilaç kullanılarak domatesin
erken olgunlaştırdığını öne sürdü.
Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 57 daha pahalı olan domates fiyatları
sera ürünlerinin piyasaya sürülmesiyle düşüş eğilimine girdi. Ancak sebzedeki erken olgunlaşmayla ilgili ortaya çeşitli iddialar atılıyor. Bursa Üretici Köylüler Birliği Başkanı Reşat Akyel, piyasada satılan domateslerin çoğunluğunun
zirai ilaçlar kullanılarak erken kızartıldığını savundu.
Başkan Akyel, ekim alanlarının daralması ve hastalık nedeniyle ürün rekoltesinin az olmasını fırsat bilen bazı domates üreticilerinin, hasat dönemi öncesi olgunlaşmayı hızlandıran tarımsal ilaçlar kullandığını belirtti.
Kafasına göre tarım ilacı kullanan üreticiler olduğunu ileri süren Reşat Akyel şunları kaydetti:
"
Domates ve diğer ürünleri erken olgunlaştıran tarım ilacının yasaklanması ve denetimlerin artırılması gerekiyor. Prim yapan ürünlerin acımasızca olgunlaştırılması ile
halk sağlığının tehlikeye atıldığını görüyoruz. Vatandaş bilmiyor ki, domates mi domates. Bu zamanda domatesin kızarmış olması, bu kadar güzel olması mümkün değil. Normalde 20 günde olgunlaşan ürün ilaçla 6-7 gün içinde olgunlaşıyor. Pazarda bakıyoruz salkım domateslere, 6 domates de kızarmış. Bir salkımda 6 domates birden kızarmaz."
Bursa Üretici Köylüler Birliği Başkanı Reşat Akyel, sera domateslerinin de piyasaya çıktığını hatırlatarak, denetimlerin artırılmasını talep etti. Milletin sağlığı ile kimsenin oynamasına müsaade edilmemesini istedi. Akyel, piyasada satılan domateslerin yarılıp bakıldığında çekirdeğinin yeşil olduğunun görüleceğini söyledi.
KAFASINA GÖRE İLAÇ KULLANANLAR VAR, TEK YOL; EĞİTİM
Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman ise Türkiye'nin bu yıl binlerce ton domatesin ilaç kalıntısı nedeniyle ihracat kapısından geri döndüğünü dile getirdi. Halen yurdun büyük bir bölümünde üreticilere yönelik eğitim çalışmalarında bulunduklarını belirten Çakman, bilinçsiz ilaç kullanımının halen devam ettiğini vurguladı.
Ürünlerin ekimi, yetiştirilmesi ve hasat döneminde nelere dikkat edileceği konusunda üreticilere eğitim verdiklerini anlatan Çakman, şunları söyledi:
"Bizce bu tür iddiaların çözümü için tek yol var o da; eğitim. Bakıyorsunuz çiftçimiz bir ton suya '12 gram' ilaç atıyor. Sonra düzelmedi diye 20 gram ilaç daha atabiliyor. Hal böyle olunca da çeşitli sıkıntılar doğabiliyor. Domatesteki iddiaların başlıca sebebi de eğitimsizlik.
İhracat edilemeyen ilaç kalıntılı domatesleri bu millete yedirdiklerini söylediğimizde bazı yetkililer bize tepki gösterdi. Bu ülkede halen kafasına göre ilaç kullanan üreticiler var."
(CİHAN)