Her meslekten ve yaş grubundan 206 kişinin devam ettiği kurslarda, her bir
kursiyer farklı amaçlarla
Türkçeyi öğreniyor. Türkiye'nin son yıllarda Balkanlar'da başlattığı barış girişimleri,
Türk iş adamlarının
bölgeye yatırımları, Türk dizilerinin bölge ülkelerinde
reyting rekorları kırması, bir anda Türkçeye ilgiyi de artırdı.
Saraybosna'nın en merkezi yerinde, 5 katlı binada geçen yıl
hizmet vermeye başlayan
Yunus Emre Türk
Kültür Merkezi, kısa sürede
Bosna'nın en popüler yeri haline geldi. Ülkede yıllardır faaliyet gösteren
Amerikan,
Fransız,
İngiliz,
Alman kültür merkezleri öğrenci bulmakta zorlanırken, kısa süre önce hizmet vermeye başlayan Saraybosna Türk Kültür Merkezinde açılan Türkçe kurslarına yoğun ilgi gösteriliyor. Kapasitesinin çok üzerinde öğrenci kabul etmek zorunda kalan merkez, hafta sonu ve hafta içi bütün sınıflarda tam kapasiteyle faaliyet gösteriyor.
Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde 2010-2011 eğitim dönemi, geçen hafta 9 ile 65 yaş arasında farklı meslek gruplarından 206 kursiyerin katılımıyla başladı.
-EVLENMEK İÇİN DE, DİZİLERİ DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN DE GELEN VAR-
Türkçeyi öğrenmek isteyen her yaş ve her meslek grubundan kursiyerlerin kendilerine göre farklı nedenleri bulunuyor. Kursiyerlerden bir kısmı Türkiye'yi çok sevdiği, bir kısmı Türkle evlenmek, bir kısmı iş bulmak, bazıları Türkiye'de eğitim görmek, bazıları da büyük beğeniyle izledikleri "Gümüş" ve "Binbir Gece" dizilerini daha iyi anlamak için Türkçe öğrenmek istediğini dile getirdi.
Kurslara katılan 46 yaşındaki
göz doktoru Amila Alikadiç, yıllardır yaz tatillerini Türkiye'de geçirdiğini ve bu ülkeye olan sevgisinden dolayı Türkçeyi öğrenmek istediğini belirtti.
Saraybosna Müzik Lisesi ikinci sınıfında okuyan
Selma Alyoviç de Türkiye'yi ve Türk müziğini çok beğendiğini ifade ederek, Türkçeyi Tarkan'a olan sevgisi sayesinde öğrenmeye karar verdiğini kaydetti.
Uluslararası Saraybosna
Üniversitesinde
Psikoloji Bölümü öğrencisi olan Emina Begiç ise "Türkiye'den biriyle evlenmek istiyorum, onun için Türkçe öğreniyorum" dedi.
Saraybosna
Ekonomi Fakültesi mezunu 27 yaşındaki Emina Şamiç de
İngilizce bilmesine rağmen iş bulamadığını belirterek, "Ancak Türk iş adamları bölgeye yatırım yapıyor, her iş müracaatımda Türkçe bilip bilmediğim soruluyor. Ben de bunun üzerine Türkçe öğrenmeye karar verdim. İngilizce öğrenmek için harcadığım zamanı Türkçeye harcamış olsaydım, şu anda çoktan iş sahibi olmuştum" diye konuştu.
Saraybosna'da yaşayan ve ev kadını olan 44 yaşındaki Hana Kapetanoviç de büyük beğeniyle ve heyecanla izlediği "Binbir Gece" dizisini alt yazılı okumaktan yorulduğunu, bu nedenle Türkçe öğrenerek, diziyi daha iyi izleyebileceğini söyledi.
43 yaşındaki gazeteci Edina Latif de dedelerinin Türk olduğunu, ancak kendisinin çok az Türkçe bildiğini ifade ederek, "Ben de bana ait olan dili öğrenmek için Türkçe öğrenmeye kendimi mecbur hissettim" dedi.
-YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE EĞİTİM-
Merkezde, Saraybosna'daki Türkiyat Bölümü mezunları ve Türkiye'den gelen öğretmenler tarafından kursiyerlere Türkçe öğretiliyor. Bosnalı öğretmenler kursiyerlere teori dersi verirken, Türkiye'den gelen okutmanlar da
uygulama derslerinde öğrencilere Türkçeyi ve Türk kültürünü öğretiyor.
Öğrenciler, hafta sonları ise Türk Kültür Merkezi'nde Türkiye'den gelen ve Bosna
Hersek'te öğrenim gören öğrencilerle çay içip sohbet etme imkanı buluyor, burada Türkçe film izleyip dillerini geliştirebiliyor.
Türkiye'de yaşamış ve Saraybosna Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan öğretmen Sanya Krehiç, öğrencilerinden çok memnun olduğunu belirterek, öğrencilerin Boşnakçadan çok farklı olan Türkçe dil bilgisinde biraz zorluk çektiğini söyledi.
-MERKEZ MÜDÜRÜ ÖZTÜRK-
Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Aida
Öztürk de özellikle
Bosna-Hersek'te yayımlanmaya başlayan Türk dizilerinden sonra Türkçeye ilginin çok daha fazla arttığını gözlemlediğini belirterek, "Öğrencilerimizin Türkçeyi öğrenme sebepleri çeşitli. Kimisi Türkiye'den evlenmek istiyor, bazıları mesleki açıdan ihtiyaç duyuyor. Üniversite öğrenimini Bosna-Hersek'te gören Türkologlar ise Türkiye'de yüksek
lisans veya doktoraya devam etmek için Türkçelerini pekiştiriyor" dedi.
Öztürk, orta yaş seviyesindeki kursiyerlerin ise bir zamanlar Bosna-Hersek topraklarında Osmanlı'nın olmasıyla Türkçeyi bir nevi ana dilleri olarak gördüğünü ve bu nedenle unuttukları dili yeniden öğrenmek istediğini vurguladı.
Merkezde gelecekte Türk kültürünü tanıtıcı daha kapsamlı kursların da düzenleneceğini ifade eden Aida Öztürk, "Türkçe'nin yanında Türk sanatları ve Türk musikisine karşı ciddi bir talep var. İlerleyen dönemde ebru, hat sanatı, ney,
kanun kurslarını başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca Türk yemek kursu açmamızı da çok istiyorlar" dedi.
İlki Bosna-Hersek'te açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, halen
Arnavutluk,
Makedonya,
Kazakistan,
Mısır gibi ülkelerde, Türkiye'nin ve Türkçenin zenginliklerini tanıtıyor.
AA