Edebiyat Sanat Kültür Araştırmaları Derneği ile
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede, Bakiler'in Türk dili ve edebiyatına katkıları anlatıldı.
Gecede konuşan Bakiler, Türk dilinin, Türk
halkının kitap
okuma alışkanlığı olmaması nedeniyle kan kaybettiğini belirterek, ''Yıllarca uğraşıp dilimize soktuğumuz, işlediğimiz kelimeleri, 'Bunlar eski kelimelerdir' diyerek dilimizden çıkartmaya çalışıyoruz ve yerine uyduruk kelimeler getiriyoruz'' dedi.
Edebiyata ilgisinin çocukluk yıllarında başladığını, halk edebiyatını annesinden duyduğu türküler ve masallarla tanıdığını anlatan Bakiler, bir toplumun ayakta kalabilmesi için dili ve edebiyatının sağlam olması gerektiğini söyledi.
Yıllarca bu duyarlılıkla hareket ettiğini ifade eden Bakiler, Türk dilinin güzelliklerini anlatarak, eski eserlerden örnekler verdi.
Yazar Mehmet Nuri Yardım'ın yönettiği toplantıda, Türkolog Meryem Aybike
Sinan, Bakiler'in nesirlerini anlattı.
Bakiler'in
şairliği gibi yazarlığının da son derece güzel olduğunu kaydeden Sinan, 12 yaşındayken okuduğu ''
Türkmenistan Türkmenistan'' adlı eseriyle Bakiler'i tanıdığını, kitaptaki anlatımı çok beğendiğini ve o günden beri Bakiler'in tutkulu bir okuyucusu olduğunu söyledi.
Yavuz Bülent Bakiler'i ''Sözcüklerin efendisi'' olarak nitelendiren Sinan, ''Bana Bakiler şair mi, hatip mi, söz ustası mı deseler, üçünde de son derece usta olduğunu söylerim'' diye konuştu.
Gecede, yazar İsa Kocakaplan ile şair Ali Hakkoymaz da Bakiler'in sanatsal yönüyle ilgili düşüncelerini dile getirdi.
Ebru sanatçısı Hikmet Varoşlu, Bakiler'e bir ebru tablosu
hediye etti. Toplantı sonunda katılımcılara Bakiler'in ''Harman'' adlı şiir kitabı verildi.
AA