Turgut Özakman'ın yazdığı, Ali Sürmeli'nin yönettiği "Resimli
Osmanlı Tarihi" adlı oyunda Şehir
Tiyatroları sanatçıları performanslarıyla
seyirci tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
Oyun öncesinde Genel
Sanat Yönetmeni
Nejat Birecik gelenek üzere
sezonun açılış konuşmasını yaptı. Birecik, konuşmasında 16. yüzyıldan kalma bir kervansarayın harabelerinden
modern çağdaş bir kültür mekanı yapmanın olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi.
Şehir Tiyatroları'nın geçtiğimiz sezonda "Irk Bitig" "Yolcu" "Rita" "Maskeliler" "Peynirli
Yumurta" "Ay Işığında Şamata" ve "Derviş ve Ölüm" gibi oyunları sahnelediğini hatırlatan Birecik özellikle Irk Bitig ve Derviş ve Ölüm adlı oyunların başarısının
ülke sınırlarını aştığını kaydetti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Derviş ve Ölüm" adlı oyunla
Bulgaristan,
Sırbistan,
Bosna Hersek üçgeninde on ayrı kentte turne yaptığını ifade eden Birecik, "Tiyatro eliyle 500 yıllık kültürel bağlarımızın izlerini sürdü, kültürel kimliğin kurumuş köklerinden yeni heyecanlar üretti. Sanatın insanları sınırları, gümrük kapılarını hiçe sayarak nasıl birleştirdiğini gösterdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu; Sırbistan Cumhuriyeti
Kültür Bakanı ve
Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlarını aynı galada birleştirdi. İki ülkenin tarihlerinde ilk defa bir kültürel bağ kurmalarına vesile oldu." şeklinde konuştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Irk Bitig" ile Avrupa'nın "en iyi oyunu" ödülünü aldığını hatırlatan Birecik, bu kararı veren jürinin karar metninde "Irk Bitig; dünya tiyatrosunun bundan sonra takip edeceği yol hakkında işaretler taşıyor" cümlesinin aldıkları ödülün önüne geçtiğini belirtti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun önümüzdeki sezon
Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersek ile karşılıklı birer oyun sahnelemeyi hedeflediklerini duyuran Birecik, "Bu da Kocaeli imzası taşıyan Türk Tiyatrosu'ndaki ilklerden biri olacak." diye konuştu.
Öte yandan Şehir Tiyatroları için son derece anlamlı olan geceye
Ulusal medya da büyük ilgi gösterdi. TRT Türk'te yayın yapan "Bu Ülke" adlı kültür sanat programı oyunun galasını canlı olarak verdi.
OYUNUN KONUSU
Oyunun başkişisi Vakıf, iyi niyetli, duygusal, ama siyasetin çarklarının nasıl işlediğini bilmeyen, bu yüzden de sürekli düş kırıklığına uğrayan ve tarihin gidişatını değiştirmek gibi olmayacak bir hayale kapılan biridir.
26
Mayıs 1960'ta sızarak uykuya dalan Vakıf, düşünde 26 Mayıs 1876'ya gider. Uyandığında ise
27 Mayıs 1960 devrimi olmuş, ama Vakıf yüzyıl öncesinde kalmıştır. Özakman, oyunda, toplumda yer alan anayasaları, aileyi, kadın erkek ilişkilerini ve üç
padişah (Abdülaziz, V. Murat,
Abdülhamit) dönemini işliyor.
(CİHAN)