İl genelinde
Güven timleri ve
Yıldırım ekiplerinin koordineli bir şekilde çalışmaya başlayacağını açıklayan
Kırıkkale Emniyet Müdürü Kadri
Kartal,
hırsızlıkla mücadele timlerinin ise halkın yoğun olduğu
banka önleri,
alışveriş merkezlerinde
sivil olarak halkın içinde olacağını söyledi.
Güvenlik tedbirleri içerisinde
mesai gözetmeyeceklerini belirten Müdür Kartal, "
Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan tüm şubelerde, dönüşümlü olarak 2
arkadaş görevlendirdik. Ana caddelerde bu arkadaşlarımız resmi, sivil, yaya ve motorize ekipler olarak çalışmalar yapacak." dedi.
Özellikle bayram alışverişine çıkan vatandaşların
yankesicilerin hedefi olduğunu hatırlatan Emniyet Müdürü Kartal, "Vatandaşlarımız
mağdur olmamaları için daha dikkatli olmalı. Herkesin, her yerde ve her zaman bir yankesici tarafından çarpılmasının imkânı olabilir. Vatandaşlarımız şu konular üzerinde hassas olmaları gerekir.
Cüzdan mutlaka iç cepte bulunmalı. İç cepler fermuarlı veya düğmeli olmalı. Kalabalık yerlerde sürekli tetikte bulunmalı. Bir
çarpma hissedildiği anda para veya cüzdan
kontrol edilmeli. Vücutta veya çanta üzerinde bir el hissedildiği anda bağırarak yankesici kaçırılmalı. Kalabalık yerlerde özellikle
otobüslerde, sürekli birilerini itekleyen kişilerden uzak durulmalı. Yabancıların, tanıyormuş gibi sarılmasına izin verilmemeli. Özellikle bayanlar alışveriş sırasında çantalarını boyunlarına astıktan sonra koltuklarının altında sıkı sıkı tutmalı.
Bebek arabasına çanta asılmamalıdır. Tezgâh ve stant üzerine çanta bırakılmamalıdır." uyarılarında bulundu.
Kartal, yankesicilerin sık sık kullandıkları hırsızlık yöntemleri ise şöyle açıkladı:
"Tavcılık: Karşısındaki kişinin ikna edilerek parasının alınması yöntemidir. Bu tür yankesiciler, karşısındaki kişiye kadın bulacaklarını söyleyip, parasını aldıktan sonra kayıplara karışır.
Vay babamcılık: Bir aktör gibi davranan yankesiciler, üzerinde çok para olduğunu tahmin ettikleri bir kişiye, 'Vay babam, canım kardeşim, aziz hemşehrim' gibi sözler söyleyerek sarılır. Sarılma sırasında, usta parmaklarıyla cüzdanı çekip kendi ceplerine
havale ederler. Yankesicinin sarıldığı kişi, kendisine sarılanı tanımadığı için düşünceli ve şaşkındır. Cüzdanı alan yankesici birden toparlanır ve 'Kusura bakmayın benzetmişim' deyip hızla uzaklaşır.
Pisçilik: Yankesici, yolda yürürken birinin üzerine doğru tükürür. Sonra, bilmeden yapmış gibi o kişinin yanına gidip özür diler. Mendilini çıkartıp tükürüğü silmeye çalışır. Bu sırada da cüzdanı ustaca çeker.
Kaldırımcılık: Bu tür yankesiciler yürüyüş hızlarını hiç bozmadan dükkân önlerine çıkartılmış malları alıp giderler.
Söğüşçülük: Trende, otobüste ve vapurda uyuyan kişilerin ceplerinden cüzdanlarını çalma işine denir.
Kapıkolculuk: Dolmuşlarda arka koltuğun ortasına oturan yankesici, kapıyı çekmek, camı indirip kapatmak amacıyla uzanırken, yanındaki yolcunun cüzdanını çarpar.
Zarfçılı: İki yankesiciden biri yolda yürürken içinde para olan zarfı düşürür. Arkadan gelen yankesici eğilip zarfı alır. Birinin zarf dolusu para bulduğunu gören meraklılar, çevrede toplanmaya başlar. Zarfı bulan yankesici öndekine seslenir. O da 'Benim param' diyerek, zarfın içindekileri sayar ve eksik olduğunu söyler. Çıkan kargaşa sırasında, çevrede toplanan meraklıların cüzdanlarını çarparlar.
Hapçılık: Özellikle otobüs seyahatlerinde,
baş ağrısı veya
mide bulantısına iyi geldiğini söyleyerek, dostluk kurdukları kişilere uyku hapı içeren yankesiciler, hep tesirini gösterdikten sonra cüzdanı alıp otobüsten iner.
Muslukçuluk;
Camilerde
abdest alanların yanına oturan muslukçu, ceketini bir başkasının ceketinin üzerine asar. Bu sırada, alttaki cekette bulunan cüzdanı kendi ceketine aktarır."
CİHAN