Yabancı eğitim kurumlarının temsilcileri,
yurt dışında eğitim almak isteyenlerin okul ücretleri, başvuru şartları, yurt dışında
yaşam şartları gibi pek çok alandaki sorularını
yanıtladı.
Yurt dışında üniversite, master,
sertifika, MBA, lise veya dil eğitimi almak isteyenler için düzenlenen
Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarı,
Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.
İngiltere,
Amerika ve Kanada'daki okulların ağırlıklı olduğu
fuar, büyük ilgi gördü. Stantlarda katılımcıların, eğitim kurumu ve ülkeler hakkındaki tüm sorularına yanıt verildi.
Akare Fuarcılık Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, yurt dışı eğitim fuarı ile üniversite sınavından çıkmış öğrencilere alternatif sunmak istediklerini söyledi. Fuarda yaklaşık 50 civarında akademik kurum, dil okulu, sertifika programları ile çeşitli ülkelerden üniversiteler bulunduğunu kaydeden Özenç, aynı zamanda düzenlenen seminerlerle öğrencilerin akademik programlar,
kariyer seçimi, eğitim
tercihleri gibi konularda bilgilendirildiğini belirtti. Özenç, fuarda katılımcıların yurt dışı eğitim kurumlarının temsilcileri ile yüz yüze getirildiğine dikkat çekti.
Bir çok akademik programın
Eylül ayında başladığını hatırlatan Özenç; başvurusu kabul edilenlere hızlı vize alma ve gidişlerini Eylül'e yetiştirme konularında da yardımcı olduklarını ifade etti. Özenç, "Fuar sayesinde bir çok öğrenci kıyaslama yapıp, yurt dışını da tercih edebileceğini görüyor. Yüz yüze görüştüğü için de çabuk kabul alıp, bu dönemi kaçırmadan gidebiliyor." diye konuştu.
Fuarı kaçıranlar için interaktif fuarcılık hizmetinin de başlatıldığını dile getiren Özenç, şöyle devam etti: "Fuarın bitiminden itibaren bir ay içinde www.akareinteraktif.com üzerinden öğrencilerin kendi avatarlarını yaratıp fuar alanını gezebilecekleri bir
sistem sunuyoruz.
Öğrenciler buradan yetkililere sorularını yöneltebilecek. Yetkililer de sorulara yanıt vererek öğrencilere bilgi ulaştırabilecek."
YURT DIŞI EĞİTİM, ÇOK GENİŞ BİR YELPAZEDEN OLUŞUYOR
Atlas Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Direktörü Mesud Yılmaz, yurt dışı eğitimde çok geniş bir skala bulunduğunu söyledi. Fuara liseden yeni
mezun olan, üniversitede okuyan ve bir yüksek
öğretim programından mezun olan öğrencilerin katıldığını aktaran Yılmaz, "Bir yüksek öğretim programına yerleşen, yerleşemeyen ya da yerleştiği yeri beğenmeyenler yurt dışı seçeneklerini görmek istiyorlar.
Üniversitede okuyan öğrenciler daha çok dil ve staj programlarına ilgi gösteriyor. Bir üniversite bitirenler ise mastır programlarını araştırıyor." dedi.
Maliyeti yüksek olan seçenekler olduğu kadar,
ucuz olan seçenekler de bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Söylediğim gibi yurt dışı eğitimde seçenekler çok fazla. Öğrenciler, bütün seçenekleri burada buluyor." diye konuştu.
YILDA 45 BİN ÖĞRENCİ YURT DIŞINA ÇIKIYOR
UluslarArası Eğitim Danışmanları Derneği Koordinatörü Gökhan İslamoğlu ise
Türkiye'de yılda 45 bin civarında öğrencinin yurt dışına çıktığını söyledi. Bunun, Türkiye için ciddi bir rakam olduğunu belirten İslamoğlu, "Bu oran, Türkiye'yi yurt dışına en çok öğrenci gönderen
Avrupa ülkeleri arasında en yukarılara çıkıyor. Ancak dünya geneli ile karşılaştırdığımızda o kadar değil. Mesela, Japonya'dan yurt dışına çıkanların sayısı Türkiye'nin 5 katı." dedi.
Yurt dışında eğitimi tercih edenlerin yarısının dil, özellikle de
İngilizce eğitim için yurt dışına çıktığını kaydeden İslamoğlu, bu nedenle en çok tercih edilen ülkelerin ana dili İngilizce olan ABD ve İngiltere olduğunu aktardı. İslamoğlu, "Bu ülkeler aynı zamanda yüksek öğretim programlarında da başarılı olarak tanınan ülkeler." dedi. İslamoğlu, son yıllarda
Almanya,
Bulgaristan,
Macaristan gibi ülkelere de ciddi bir ilgi artışı olduğunu sözlerine ekledi.
KATILIMCILAR BÜTÜN STANTLARI DİKKATLİCE GEZDİ
Fuara katılan öğrenciler de büyük bir dikkatle stantları gezerek bilgi aldı. Bazı öğrenciler, üniversite birinci sınıfta olduğunu, ileride yurt dışında mastır yapmayı düşündüğünü ve şimdiden bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi. Öğrenciler, genelde dil sorununu çözmek için yurt dışını tercih ettiklerini dile getirdi. Bazı öğrencilerin ise fuara aileleri ile geldiği görüldü. Çocuklarının iyi bir eğitim almasını istediklerini söyleyen aileler, bunun için tüm seçenekleri değerlendirdiklerini aktardı.
CİHAN