Şehit
kanunu çıkarılması, şehit
derneklerinin kamu yararına
hizmet veren statüsüne alınması, şehit kardeş ve çocuklarına ikinci iş hakkı verilmesini isteyen Alphan,
Türkiye genelinde 133 şehit derneği olduğunu, bazılarının kiralarını ve
telefon ücretlerini bile ödeyemediklerini vurguladı. Daha önce bu isteklerini içeren bir dosyayı Erdoğan'a
İzmir'de sunduğunu belirten Alphan, bu konularda adım atmasını istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de benzer bir çalışma yaptırdığı bilgisini aldığını ifade eden Alphan, bu çalışmanın kendilerini umutlandırdığını açıkladı.
Manisa Şehit Aileleri Derneği'nin parasızlıktan geçen yıl telefonlarının kesildiğini hatırlatan Alphan, vatana çocuklarını veren kişilerin kurduğu derneğin düştüğü duruma çok üzüldüğünü dile getirdi.
Türkiye'de
şehitlik kanunu olmadığını, şehitliğin sadece dinî bir terim olarak bulunduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Alphan, "Kanun olmayınca, bize dul ve yetimler gibi muamele yapılıyor. Şehit ailelerinin rahat etmesi için kanun çıkarılması gerekiyor. Ben 73 yaşındayım, bu yaştan sonra ne yetim ne öksüz olurum. Şehitlik kanunu olmamasının üzüntüsünü, derneği kurduğum 1995 yılından bu yana yaşıyorum." şeklinde konuştu.
Türkiye'de birçok derneğin kamu yararı statüsüne alındığına dikkat çeken
Yavuz Alphan, bu vatan uğruna canını verenlerin kurduğu derneklerin alınmamasına ise üzüldüğünü belirtti.
Kamu yararına alındıklarında devletin şehit derneklerine yardımcı olacağını anlatan Alphan, "Kiralarını verir, telefon giderlerini karşılar. Dernekler de kimseye muhtaç olmaz." dedi.
Şehit kardeşlerinin kanun gereği devlet kurumlarında işe yerleştirildiğini ancak bunun ailedeki diğer kardeşler arasında problem oluşturduğunu da ifade eden Alphan, bir kardeşin de engelli ve hükümlülere tanınan hakka benzer şekilde özel sektörde işe yerleştirilmesini talep etti.
CİHAN