9 Temmuz akşamına kadar Samsun'da kalacak olan
otobüs, daha sonra
Bafra ilçesine hareket edecek.
Viral
Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) tarafından başlatılan
kampanya kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerini gezen ''Hepatit Otobüsü'' Samsun'a geldi. 9 Temmuz akşamına kadar Samsun'da kalacak olan otobüs, daha sonra Bafra ilçesine hareket edecek.
Cumhuriyet Meydanı'na konuşlanan "VHSD Eğitim ve Test Aracı" ile ilgili bilgi veren Ondokuz
Mayıs Üniversitesi(OMÜ)
Tıp Fakültesi başhekim yardımcısı ve Viral Hepatitlerle Savaşım Derneği Bölge Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, bulaşıcı sarılık hastalıkları halen tüm dünyada önemini koruduğunu, A, B, C, D ve E
tipi olmak üzere başlıca 5 tipi bulunan hastalığın bulaşma yolları ve müzminleşme durumu farklılık gösterdiğini söyledi.
Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin müzmin B tipi, 170 milyon kişinin de müzmin C tipi sarılık hastası olduğunun tahmin edildiğini belirten Mustafa Sünbül, "
Hastalık zaman içinde
karaciğer yetmezliği,
siroz ve karaciğer kanserine ilerleyebilmektedir." dedi.
Sünbül, "Hepatit B'den aşı ile korunmak mümkündür. Ülkemizde 1998'den bu yana her yeni doğan bebek ücretsiz olarak sağlık ocaklarında ve
doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılanmaktadır. Ayrıca risk grubu denilen taşıyıcı kişilerin yakın
aile bireylerinin aşıları da
Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bulaşma ve korunma yollarının iyi bilinmesiyle bu hastalıklardan korunmak mümkündür." diye ifade etti.
Derneğin halkı bilinçlendirmek için yoğun faaliyet sürdürdüğünü kaydeden Sünbül şunları söyledi: "Derneğimizin gezici otobüsü ile de tüm ülkemiz dolaşılarak hepatitler konusunda eğitici bilgiler verilmekte, isteyenlerden kan alınarak ücretsiz
hepatit B ve hepatit C
testleri yapılmakta ve yine arzu eden kişilere
Sağlık Bakanlığı'ndan sağlanan hepatit B aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır."
Hepatit Otobüsüyle il il gezen Biyolog Gülşah
Polat, vatandaşların bu hastalıklar konusunda duyarlı olması gerektiğini ve Samsunluları tahlil yaptırmaya beklediklerini söyledi.
Biyolog Polat, bir gün sonra alınan tahlil sonuçlarına göre kişide hastalık varsa bilgilendirme yapıp hastanelere yönlendirildiğini yoksa aşılama yapıldığını kaydetti.
CİHAN