İTÜ'de geleceğin
gıda mühendisi olmak için eğitim gören öğrencilerden Meral
Yıldırım, eğitimlerinde teorik kadar uygulamaya da ağırlık verildiğini söyledi.
Özellikle uygulamalı eğitimlerin öğrencilerin iş hayatına hazırlanmasında büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, bu eğitimler çerçevesinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.
Gıda Mühendisliği Bölümü
öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ve Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu'nun
destek verdikleri bir projede, ''Yosunlu ekmek'' yaptıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
''Projeyi öğrenci arkadaşlarım Başak Düzgün, Betül Yeşiltaş ve Melek Balcı ile birlikte geliştirdik. Çalışmamızda
deniz marulu olarak da bilinen 'Ulva rigida' türü
yosunu ekmekle birleştirdik. Türkiye'de günde ortalama 400 gram civarında olan ekmek tüketiminden hareketle böyle bir çalışma yaptık. Yoğun şekilde tüketilen ekmeği daha faydalı hale getirmeye çalıştık. A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri, iyot, potasyum,
demir, magnezyum ve
kalsiyum minerallerince zengin bir deniz
ürünü olan yosun ile Türk sofralarının baş tacı olan, halkın temel
besin maddelerinden ekmeği zenginleştirmiş olduk.''
-''KANSIZLIKTA ÖNEMLİ ROL OYNAYABİLİR''-
Araştırmalara göre, kıtalar, ülkeler ve hatta bölgelerde oransal farklılıklar gösteren kansızlık (anemi) hastalığının Türkiye'de de önemli bir hastalık olarak göze çarptığını ifade eden Yıldırım, yosunlu ekmeğin, özellikle sahip olduğu demir sayesinde bu sağlık sorununun çözümünde rol oynayabileceğini bildirdi.
Sahip olduğu düşük yağ oranıyla da dikkati çeken,
test ve denemelerden sonra duyusal açıdan en iyi sonucu veren yosunlu ekmeğin, ülkede fazla miktarda üretilebileceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
''Yosun türleri, akvakültür sistemlerinde kesintisiz olarak bol miktarda ve istenilen kalitede üretilebilir. Akvakültür gibi
temiz ve kontrollü koşullar altında yetiştirildiğinde bu ürünlerin insan sağlığını tehdit etme riski de ortadan kalkıyor. Akvakültür le yetiştiricilikte yosunların her
mevsim dış etkenlerden uzak üretilmesinin yanı sıra nesillerinin tükenmesinin de önüne geçilebilir.''
Yıldırım, bu ürünü bazı fuarlarda sergilediklerini ve özellikle tüketicilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirerek, yosunlu ekmeğin Türkiye'de üretilmesi için firmalarla görüşme yapacaklarını sözleri ekledi.
Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ise ülkede özellikle dar ve orta gelirli kesim tarafından yoğunlukla tüketilen ekmeğin farklı yöntemlerle zenginleştirilmesinin sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bu kapsamda öğrencilerinin ''yosunlu ekmek'' projesine destek verdiklerini belirten Boyacıoğlu, ''Birçok ülkedeki araştırmacılar, gıda ürünlerini zenginleştirme yoluna gidiyor.
Öğrencilerin geliştirdiği yosunlu ekmek de sahip olduğu vitamin ve minerallerce özellikle çocukların beslenmesinde önemli rol oynayabilir'' dedi.